:

Szerző: Ady Krisztián

2006. július 28. 11:54

Elindult az első hazai általános videomegosztó szolgáltatás, a Videa

Elindult a hazai YouTube: az internetezők által feltöltött videótartalomra épülő Videa szolgáltatás segítségével bárki közszemlére teheti neki tetsző videoklipjeit, illetve mókás házi felvételeit. A vadonatúj közösségi oldalon bárki szert tehet 15 perc hírnévre, ha megmutatja kreativitását, humorát és egyéni látásmódját.

[HWSW] Elindult a hazai YouTube: az internetezők által feltöltött videótartalomra épülő Videa szolgáltatás segítségével bárki közszemlére teheti neki tetsző videoklipjeit, illetve mókás házi felvételeit. A vadonatúj közösségi oldalon bárki szert tehet 15 perc hírnévre, ha megmutatja kreativitását, humorát és egyéni látásmódját.

YouTube-klón

A Videa szinte teljes egészében a YouTube másolata, a közzétett videók között szabadon lehet böngészni, illetve kategóriák és címszavak alapján kereshetünk is. Regisztrációt követően bárki megoszthatja vicces, sportos, autós, zenei, animációs, állatos vagy éppen felnőtt témájú rövidfilmjeit, melyeket mások értékelhetnek, illetve megjegyzéseket is fűzhetnek hozzájuk. A videókat különböző népszerű formátumokban lehet feltölteni, melyeket a Videa platformfüggetlen formában, flash-lejátszón keresztül továbbít az internetezők számára.

A felhasználók által feltöltött videók szerzői jogi védelmét tárhelyszolgáltatóként biztosítja az oldalt üzemeltető T-Online, azaz ha jogsértést jelentenek valamely feltöltött videóval kapcsolatban, az üzemeltető leveszi azt az oldalról. A problémás videókat a "kifogásolható tartalom" linkre kattintva, online űrlapon jelezhetik a felhasználók.

Videa

A Videa cikkünk írásakor éppen elérhetőségi problémákkal küszködött -- melynek oka a T-Online-tól kapott információk szerint a hirtelen jött népszerűség --, de a vállalat biztosította lapunkat, hogy mindent megtesznek a zökkenőmentes szolgáltatás biztosításáért. A Kirowski és a C3 közreműködésével, két hónap alatt fejlesztett oldal egy hete működik tesztüzemben. A máris többszáz videót tartalmazó Videa a magyar nyelvű felület, illetve a T-Online egységesített bejelentkezésének köszönhetően lehet vonzóbb választás más szolgáltatásoknál.

Sikeres lehet

A Videa nem az egyetlen videomegosztó szolgáltatás a hazai weben, azonban eddig csak adott témára, például autókra, versenyzésre "szakosodott oldalak léteztek, a Videa az első, mely általános videomegosztást kínál a hazai internetezők számára. Az új portál vélhetően hasonló karriert futhat majd be a hazai internetezők körében, mint a YouTube nemzetközi viszonylatban -- az internetezők rendkívüli fogékonyságról tettek tanúbizonyságot az elmúlt fél évben a videomegosztással kapcsolatban. A YouTube-ból egy hétvégi napon már több mint 100 millió videót tekintenek meg az internetezők és naponta több mint 65 ezer videót töltenek fel a vállalat szervereire.

A T-Online nem véletlenül vágott ebbe a jelentős tárhelykapacitást igénylő szolgáltatásba, hiszen a videomegosztó weboldalak látogatottsága igen meggyőző lehet a hirdetők számára is. A YouTube-on keresztül júniusban 2,5 milliárd rövid videót néztek meg, a weboldalnak közel havi 20 millió egyedi látogatója van. A videomegosztó oldalakban rejlő potenciált a stúdiók, kiadók is felismerték, a vállalat szervereire az NBC tévéadó egyes showműsorai is felkerültek a közelmúltban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.