Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 28. 09:56

Kazaa: vége a dalnak

Peren kívüli egyezséget kötött a zeneiparral a Kazaa fájlcserélő, amelynek üzemeltetője, a Sharman Networkd összesen több mint 115 millió dollárt fizet az EMI, Sony BMG, Universal Music és Warner Music kiadóknak. Hogy pontosan mekkora az összeg és ebből melyik kiadó mennyivel részesedik, azt a felek nem hozták nyilvánosságra. A Sharman emellett filmstúdióknak is fizet, de hogy melyeknek és mennyit, az szintén nem nyilvános.

[HWSW] Peren kívüli egyezséget kötött a zeneiparral a Kazaa fájlcserélő, amelynek üzemeltetője, a Sharman Networkd összesen több mint 115 millió dollárt fizet az EMI, Sony BMG, Universal Music és Warner Music kiadóknak. Hogy pontosan mekkora az összeg és ebből melyik kiadó mennyivel részesedik, azt a felek nem hozták nyilvánosságra. A Sharman emellett filmstúdióknak is fizet, de hogy melyeknek és mennyit, az szintén nem nyilvános.

A megállapodás részeként a Kazaa vállalata, hogy olyan szűrőket vezet be, amelyek megakadályozzák a jogvédett tartalmak cseréjét. A népszerű fájlcserélő azt is közölte, hogy a kiadókkal és stúdiókkal közösen megkezdi egy legális zene- és filmterjesztő szolgáltatás kifejlesztését. A Kazaa szerint a jövője egy peer-to-peer technológián alapuló üzleti modellen alapul majd, a Sharman Networks szóvivője szerint azonban egyelőre korai lenne a pontos részletekről beszélni.

Jó úton

A Kazaa elleni jogi harc 2004-ben lángolt fel, amikor az ausztrál lemezkiadók szövetségének kalózkodással foglalkozó részlege merevlemezeket és dokumentumokat foglalt le a Sharman Networks sydney-i irodájában, valamint a vállalatvezetők otthonában. A dokumentumok kulcsfontosságúak voltak a lemezkiadók számára a tavalyelőtt novemberben kezdődött tárgyalásokon. A zeneipar azzal vádolta a Sharman Networksöt, hogy jogsértésre biztatja a felhasználókat, az őket célzó reklámokból pedig busás haszonra tesz szert.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság alig több mint egy éve, tavaly június végén hozott ítéletében kimondta, a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A Kazaa mögött álló Sharman Networks már évek óta áll a lemezkiadók jogi céltáblájának középpontjában. A Kazaa egykoron a legnépszerűbb fájlcserélő volt, a lemeztársaságok szerint a hálózat felhasználói naponta többmilliószor sértették meg a szerzői jogokat.

Fénykorában a Kazaa-nak minden pillanatban 4,2 millió aktív felhasználója volt és a kliensprogramot 239 milliószor töltötték le. "A Kazaa a szerzői jogsértés egyik legnagyobb motorja volt ami az egész zeneipart károsította" -- mondta John Kennedy, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) elnöke. "A Kazaa most legálissá válik és a diztribúciós technológiáját törvényesen használja. Ez a lehető legjobb a vevők és a zeneipar számára is."

Zsebből fizettek

A Kazaa alkotói Janus Friis és Niklas Zennström voltak, akik a fájlcserélő technológiai alapjaira építve hozták létre később a Skype internettelefon-szolgáltatást, amelyet végül tavaly ősszel 2,6 milliárd dollárért vásárolt fel az eBay. A hírek szerint a peren kívüli megállapodás részeként kifizetett busás összeg egy részét Friis és Zennström zsebből állta, bár hogy pontosan mennyit, azt nem tudni. Hogy mekkora összegről van szó, azt jól példázza, hogy a teljes európai online zenepiac 2005-ben alig kétszer volt nagyobb, mint amennyit most a Kazaa kifizet a kiadóknak és stúdióknak.

Piaci szakértők biztosak benne, hogy az egykor a kalózkodás zászlóvivőinek számító fájlcserélők, a Napster, a Kazaa, a Grokster, az iMesh, a Morpheus, vagy a BearShare megszűnése vagy "jó útra térése", valamint a zeneipar és filmstúdiók jogi hadjárata még jó ideig nem fog véget vetni a jogvédett zenék, filmek illegális online terjedésének. A BigChampagne adatai szerint jelenleg is minden pillanatban mintegy 9 millió felhasználó kapcsolódik valamelyik fájlcserélőhöz, a legtöbben a BitTorrenthez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról