Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 27. 10:21

Automatikus frissítésként települ az Internet Explorer 7

A Microsoft a fontos frissítések közé sorolta az Internet Explorer 7-et. A jelenlegi hírek szerint a böngésző végleges változata a negyedik negyedévben készül el és az automatikus frissítések segítségével jut majd el a Windows XP-t futtató PC-kre, mivel a redmondiak szerint az operációs rendszer biztonsága szempontjából rendkívül fontos komponensről van szó. A felhasználók természetesen maguk dönthetnek róla, hogy kívánják-e telepíteni.

[HWSW] A Microsoft a fontos frissítések közé sorolta az Internet Explorer 7-et. A jelenlegi hírek szerint a böngésző végleges változata a negyedik negyedévben készül el és az automatikus frissítések segítségével jut majd el a Windows XP-t futtató PC-kre, mivel a redmondiak szerint az operációs rendszer biztonsága szempontjából rendkívül fontos komponensről van szó. A felhasználók természetesen maguk dönthetnek róla, hogy kívánják-e telepíteni.

Amikor az Internet Explorer 7 letöltődött a felhasználó gépére, egy üdvözlő képernyő jelenik meg, amely bemutatja a szoftver legfontosabb újdonságait, majd felajánlja a telepítést, amelyet a felhasználó akár későbbre is halaszthat, vagy elutasíthat. Vállalati felhasználóknak egy ingyenes "Internet Explorer 7 Blocker Toolkit" segédprogramot tesz közzé a Microsoft, amellyel központilag blokkolhatják az új böngésző telepítését. Ennek akkor lehet jelentősége, ha a cég még nem áll készen az Internet Explorer 7 bevezetésére, mert például egyes vállalati webes alkalmazások vagy az intranetes portál nem kompatibilis vele.

Matuzsálem

Hasonlóan a Windows XP-hez az Internet Explorer is elaggott már, a jelenleg futó legújabb 6-os változat már öt éve van a piacon, ami az informatikai piacon matuzsálemi kornak számít (gondoljunk csak bele, hol vannak ma már az öt éves processzorok vagy videokártyák). A megjelenés óta eltelt időben azonban jelentősen megváltoztak az internetezési szokások, a felhasználók új funkciókat, kényelmi szolgáltatásokat várnak a böngészőktől, valamint azt, hogy védjék meg őket az internetes támadások ellen. A számítógépes kártevők és támadások természete is sokat változott az évek során, ma már a böngészők jelentik az első számú támadási felületet.

A felhasználói igényeket nem hagyhatta figyelmen kívül a Microsoft, főleg mivel időközben megjelentek olyan trónkövetelők, amelyek több szolgáltatással és nagyobb biztonsággal csábították a felhasználókat. Ezek közül a legfontosabb a nyílt forrású Firefox és az Opera, amelyek az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek az Internet Explorerrel szemben. Míg az ezredfordulón a Microsoft böngészője szinte egyeduralkodó volt, részededése meghaladta a 95 százalékot is, addigra ma már be kell érnie 80 százalékkal, a fennmaradó 20 százalékon mások osztoznak.

Fő a biztonság

Szakértők szerint egyértelmű, hogy a Firefox, az Opera vagy akár az Apple Safari a több szolgáltatás mellett a nagyobb biztonságnak köszönhetik népszerűségüket. Az Internet Explorer 7 bár tartalmaz új kényelmi szolgáltatásokat, legfontosabb célja mégis a biztonság növelése, ezért a böngésző továbbfejlesztett védelmet nyújt az adathalászati (phising) támadások ellen is, többek között egy feketelista bevezetésével. A böngésző blokkolná a hozzáférést olyan oldalakhoz, amelyeket adathalászok üzemeltetnek azzal a céllal, hogy a felhasználóktól személyes adatokat lopjanak.

További, a biztonság növelésére szolgáló technológia a rendszerfájlok virtualizációja, bát ez Windows XP-n nem, csak Windows Vistán lesz használható. Ha egy böngészőn keresztül érkező rosszindulatú szoftvernek a védelmeken (pl. víruskereső, Windows Defender, User Account Control) még sikerül is átjutnia, nem tudja a rendszerfájlokat átírni vagy kitörölni, mivel azok a szoftver számára csak virtualizált formában látszanak, azaz a kártékony program olvasni tudja őket, de az esetleges módosítások nem érintik az eredeti állományokat.

A "Rincon" kódnéven fejlesztett IE7 számos további újdonságot hoz, azonban ezeket a versenytárs böngészők már régóta tartalmazzák, például a böngészőfüleket (tabs), vagy a beépített RSS-olvasót. Az új Internet Explorer emellett támogatni fogja az ékezetes domaineket, és az átlátszó PNG képeket is. Az IE7-ből a korábbinál kényelmesebben lehet majd weboldalakat kinyomtatni.

Béta 3

Az Internet Explorer 7 már a harmadik bétaváltozatnál jár, a legújabb előzetest június végén adta ki a Microsoft. Bár a második béta már minden tulajdonságot tartalmazott, és a harmadik bétába nem terveztek változásokat, a felhasználói visszajelzések hatására mégis történtek további módosítások és fejlesztések. Az új verzióban többek között lehetővé vált a felhasználók számára, hogy az eszköztárba helyezhessék az email gombot, újrarendszerezhessék a füleket (tab), vagy zoomolás közben le-fel görgethessenek.

Az IE7 Beta 3 lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy automatikusan frissíthessék RSS csatornáikat, és több szabadságot ad a felhasználóknak az RSS csatornák olvasottnak jelölésében. Fontos újdonság, hogy az IE7 harmadik bétája minden olyan biztonsági fejlesztést tartalmaz, amelyek a június 13-án kiadott Internet Explorer Security Bulletinben szerepeltek. A fejlesztők emellett javították a weboldalakkal és webes alkalmazásokkal való kompatibilitást és a megbízhatóságot is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról