Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 26. 10:50

Gigászi felvásárlással erősíti SOA-stratégiáját a HP

A Hewlett-Packard kedden bejelentette, hogy 4,5 milliárd dollárért megvásárolja a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló eszközöket fejlesztő Mercury Interactive vállalatot, amely az utóbbi időben inkább a részvényopciók manipulációjával kapcsolatos könyvelési botrány miatt került az érdeklődés homlokterébe. A HP 33 százalékos prémiumot fizetett a Mercury részvényeiért, a vállalat szerint ugyanis számos más érdeklődő is akadt, nem akartak hosszúra nyúló licitálást, szerették volna a lehető leghamarabb lezárni a felvásárlást.

[HWSW] A Hewlett-Packard kedden bejelentette, hogy 4,5 milliárd dollárért megvásárolja a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló eszközöket fejlesztő Mercury Interactive vállalatot, amely az utóbbi időben inkább a részvényopciók manipulációjával kapcsolatos könyvelési botrány miatt került az érdeklődés homlokterébe. A HP 33 százalékos prémiumot fizetett a Mercury részvényeiért, a vállalat szerint ugyanis számos más érdeklődő is akadt, nem akartak hosszúra nyúló licitálást, szerették volna a lehető leghamarabb lezárni a felvásárlást.

SOA, SOA, SOA

Ez a HP első jelentős akvizíciója azóta, hogy Mark Hurd 2005 márciusában átvette az irányítást Carly Fiorinától, akinek pályafutását közvetetten épp egy felvásárlás, a Compaq 19 milliárd dolláros akvizíciója törte ketté a cégnél. Az azóta eltelt időben a vállalat számos kisebb akvizíciót hajtott végre, szinte kizárólag szoftveres területen. Hurd szerint a Mercury nagyszerűen kiegészíti a HP szoftver-portfolióját és a felvásárlás segítségével a vállalat egy olyan, évi 2 milliárd dollár feletti forgalmú szoftver-üzletágat építhet ki, "amellyel komolyan számolni kell".

Elcsitult a botrány
A Mercury Interactive volt az első cégek egyike, amelyeknél a részvényopciók visszadátumozása miatt könyvelési botrány tört ki, amely miatt tavaly novemberben három felsővezető -- köztük az akkori elnök-vezérigazgató Amnon Landan -- végül le is mondott. A vállalat kénytelen volt 1999 és 2004 között visszamenőleg módosítani eredményeit, azonban a vizsgálat még nem zárult le teljesen és még a tavalyi pénzügyi jelentést sem tette közzé a cég. Hurd szerint azonban minden a legnagyobb rendben, csak az utolsó simítások vannak hátra, a Mercury ma már "tiszta".
A HP célja a Mercury alkalmazás-menedzsment eszközeinek integrálása az OpenView rendszer- és hálózatmenedzsment eszközkészlettel annak érdekében, hogy az ügyfelek egy átfogó megoldást tudjanak igénybe venni az infrastruktúra, valamint az alkalmazások áttekintésére és kézbentartására, mindezt A HP víziója egy olyan rendszer, amely vállalatirányítás-szerű képességekkel egészíti ki a menedzsment-szoftvereket, hogy azok a lehető legjobban megfeleltethetők legyenek az üzleti folyamatoknak.

A Mercury termékeivel megerősödve a HP sokkal hatékonyabban versenyezhet a menedzsment-eszközök piacán az olyan vetélytársakkal szemben, mint az IBM, a CA vagy a BMC Software. Az akvizíció lezárása után csak az IBM-nek lesz nagyobb a szoftver-portfoliója, a HP ezzel a lépéssel azonban jelentősen erősíti SOA-stratégiáját (Service Orientated Architecture) és elemzők szerint egycsapásra megelőz olyan cégeket mint a CA és a BMC, amelyek portfoliójából jelenleg hiányoznak olyan alkalmazásfejlesztési, -tesztelési és -telepítési eszközök, amelyek a Mercury kínálatában megtalálhatók.

Zökkenőmentes integrációra számítanak

Ann Livermore, a HP Technology Services Group vezetője szerint a két vállalat integrációja viszonylag egyszerű lesz, ugyanis a HP-nek és a Mercurynak alig vannak egymást átfedő termékei. A kérdés az, hogy a HP maga mellé tudja-e állítani a Mercury ügyfeleit és a vállalat dolgozóit. Livermore szerint a HP egyelőre nem döntött arról, a Mercury 3 ezer alkalmazottjának mi lesz a sorsa a felvásárlás lezárása után. A cég elnök-vezérigazgatója, Tony Zingale tegnapi bejelentése szerint középtávon a HP-vel kíván maradni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról