Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 18. 09:28

Összeszűrte a levet a Microsoft és a XenSource

Óriási meglepetést okozva stratégiai együttműködési megállapodást jelentett be tegnap a Microsoft és a XenSource. Az egyezség szerint a Microsoft jelenleg fejlesztés alatt álló virtualizációs hypervisora, a Viridian kompatibilis lesz a Xennel. Ez azt jelenti, hogy a Viridian megjelenésekor a felhasználók a linuxos virtuális gépeiket Windows Server környezetben is teljes sebességgel futtathatják.

[HWSW] Óriási meglepetést okozva stratégiai együttműködési megállapodást jelentett be tegnap a Microsoft és a XenSource. Az egyezség szerint a Microsoft jelenleg fejlesztés alatt álló virtualizációs hypervisora, a Viridian kompatibilis lesz a Xennel. Ez azt jelenti, hogy a Viridian megjelenésekor a felhasználók a linuxos virtuális gépeiket Windows Server környezetben is teljes sebességgel futtathatják.

API-kompatibilitás

A Xen úgynevezett paravirtualizációt valósít meg, ami azt jelenti, hogy a rajta futó operációs rendszerek nem közvetlenül a hardverrel, hanem egy alkalmazásprogramozási interfésszel (API) kommunikálnak. Ez a megoldás elvárja, hogy a vendég operációs rendszerek olyan módosításokat tartalmazzanak, amely lehetővé teszi a futtatásukat paravirtualizációs környezetben. A paravirtualizáció előnye, hogy a virtualizációs köztesréteg egyszerűbb lehet, a teljesítménye pedig nagyobb.

Windows futtatása a Xen 3.0-n
A Xen legújabb 3.0 változata a virtualizációs támogatással felvértezett Intel processzorokon már képes a Windows XP és Windows Server 2003 futtatására. A fejlesztők jelenleg azon is dolgoznak, hogy ez a képesség elérhető legyen az AMD Pacifica technológiával felvértezett chipeken is. A Xenen futó operációs rendszerek naprakész listája állandóan elérhető a XenSource weboldalán. A Microsoft állítása szerint a Longhorn Server már minden további nélkül futtatható lesz a Xenen hardveres virtualizációs támogatás nélkül is.
A Microsoft célja, hogy Windows Server API-ja és a Xen API-ja között megteremtsék az átjárhatóságot, hogy a Xenre "optimalizált" Linuxot a Microsoft virtualizációs megoldásán is jól fussanak. "A célunk az, hogy a Linux világszintű sebességgel fusson a Microsoft-környezetben is" -- mondta Bob Muglia, a Microsoft szerverekért felelős üzletágának vezetője. A legfontosabb feladat egy adapter kifejlesztése a Xen hypercall API és a Microsoft Windows Server hypercall API közé. Emellett további optimalizációk történnek a Microsoft részéről például a lemez- és hálózatkezelés területén, hogy a Linux a lehető legggyorsabban fusson a Viridianon.

Virtualizációs szabványok

"A Microsoft és a XenSource elkötelezettek egyfajta híd felépítése iránt" -- mondta Jeff Price, a Microsoft Windows Server Group képviselője. "A virtualizáció egy nagyon fontos trend az iparban és egy olyan terület ahol az interoperábilitás óriási lehetőségeket rejt" -- tette hozzá Muglia. Egyelőre nem tudni, hogy a közös fejlesztés eredménye hogyan lát majd napvilágot. "Ezt a technológiát biztosan nem GPL alatt fejlesztjük de számos lehetőség van hogy a XenSource-szal és a nyílt forrású közösséggel együttműködve széles körben elérhetővé tegyük" -- magyarázta Muglia.

Muglia szerint a Microsoft felismerve azt, hogy az iparágban szükség van a virtualizációs szabványokra, már legalább két éve dolgozik azon, hogy a Linux a lehető legjobban fusson a saját virtualizációs megoldásain és rendelkezik ügyfelekkel is, amelyek Windowson futtatnak linuxos virtuális gépeket. A Microsoft jelenlegi virtualizációs köztesrétegén, a Virtual Serveren és a Virtual PC-n bár fut a Linux, a sebessége egyelőre elmarad a natív változatétól.

A XenSource már közel másfél éve folytat hasonló munkát, mióta a Microsoft nyilvánosságra hozta a Viridiannal kapcsolatos első részleteket. A Microsoft az év végén kezdi meg a Viridian kódnéven tesztelését, a végleges verzió a tervek szerint a Longhorn Server megjelenését követő hónapokban lesz elérhető, vagyis valamikor 2007 végén vagy 2008 elején. A Xen már egy ideje elérhető és tegnap bemutatkozott az első vállalati Linux-disztribúcióban, a SUSE Linux Enterprise Server 10-ben, de része lesz az év második felében megjelenő Red Hat Enterprise Linux 5-nek is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról