Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 14. 11:23

Ezer vezetővel kezdi a fogyókúrát az Intel

Az Intel világszerte mintegy ezer vezetőt tesz lapátra, hogy csökkentse költségeit és a döntési folyamatok felgyorsításával növelje hatékonyságát és alkalmazkodóképességét a piaci viszonyokhoz. Paul Otellini elnök-vezérigazgató az alkalmazottakhoz írt levelében elmondta, az áprilisban megkezdett szerkezeti elemzés feltárta, hogy az Intel a vezetői hierarchia összetettsége miatt lassan hoz döntéseket.

[HWSW] Az Intel világszerte mintegy ezer vezetőt tesz lapátra, hogy csökkentse költségeit és a döntési folyamatok felgyorsításával növelje hatékonyságát és alkalmazkodóképességét a piaci viszonyokhoz. Paul Otellini elnök-vezérigazgató az alkalmazottakhoz írt levelében elmondta, az áprilisban megkezdett szerkezeti elemzés feltárta, hogy az Intel a vezetői hierarchia összetettsége miatt lassan hoz döntéseket.

Elodázhatatlan az átszervezés

Az Intelnél a gyatra első negyedéves eredmények bejelentésekor fújtak riadót a vezetők, amikor világossá vált hogy a jelenlegi szervezeti felépítés egyre kevésbé versenyképes. Paul Otellini villámgyorsan megkurtította 500 millió dollárral az idei kutatás-fejlesztési előirányzatot, majd átfogó vizsgálatot indított el annak feltárására, mely területeken hogyan lehetne növelni a vállalat hatékonyságát. Az elnök-vezérigazgató az elbocsátások lehetőségét sem zárta ki.

"A továbbiakban is teszünk majd lépéseket, beleértve a létszámleépítést, ahogy befejeződik a vizsgálat és meghozzuk a befektetésekkel, kiadásokkal és szervezeti felépítéssel kapcsolatos döntéseket" -- írja az alkalmazottaknak címzett levelében Otellini. "Az elmúlt évben az Intelnél a vezetők létszáma gyorsabban növekedett mint a teljes alkalmazotti létszám. A hatákonysági elemzés és az iparági összehasonlítás azt mutatja, túl sok vezetői szintünk van."

A vállalat nem hozta nyilvánosságra, az ezer menedzser elbocsátása révén mennyit takarít meg, azonban jövő szerdán, a második negyedéves eredmények bejelentésekor ígéretük szerint szolgálnak majd további részletekkel. Martin Kariithi, a Technology Business Review elemzője szerint a negyedéves eredményekkel egyszerre az Intel egy nagyobb arányú elbocsátásról is hírt ad, az elemző számításai szerint a vállalatnak legalább 10 százalékos karcsúsítást kellene végrehajtania, hogy költségstruktúrája visszatérjen az egy évvel ezelőtti szintre. Ez mintegy 10 ezer dolgozó elbocsátását jelentené.

Részlegektől is megváltak

Az átszervezés részeként az Intel június végén eladta kommunikációs chipekkel -- beleértve a mobiltelefonokba és kézigépekbe szánt XScale processzorokkal -- foglalkozó részlegét a Marvell Technologynek. A világ legnagyobb chipgyártója 1997-ben a Digitaltól vásárolta meg a hálózati és kommunikációs, valamint mobil alkalmazás-processzorokkal (StrongARM) foglalkozó részlegeket, az ezután következő évek során a cég összesen 35, ezen a területen működő vállalatot vásárolt fel 11 milliárd dollár értékben annak érdekében, hogy függetlenítse magát a PC-processzorok piacától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról