Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 7. 10:25

A környezetvédelmi előírások miatt kivonják az európai piacról a Treo 650 okostelefont

A Palm kénytelen beszüntetni a Treo 650 okostelefon európai forgalmazását, mivel a készülék nem felel meg a július 1-én éltetbe lépett RoHS (Restriction of Hazardous Substances, veszélyes anyagok korlátozása) direktívának. A kereskedők a raktáron maradt készleteket még kiárusíthatják, de újabb szállítmányokat már nem kapnak.

[HWSW] A Palm kénytelen beszüntetni a Treo 650 okostelefon európai forgalmazását, mivel a készülék nem felel meg a július 1-én éltetbe lépett RoHS (Restriction of Hazardous Substances, veszélyes anyagok korlátozása) direktívának. A kereskedők a raktáron maradt készleteket még kiárusíthatják, de újabb szállítmányokat már nem kapnak.

A 2003-ban elfogadott, "ólommentes" direktívaként is ismert irányelv az ólmon kívül korlátozza a kadmium, a higany, króm, valamint egyes égésgátló vegyületek felhasználását. Az RoHS tiltja, hogy ezek bármilyen anyagban 0,1 tömegszázaléknál, a kadmium esetében 0,01 tömegszázaléknál nagyobb arányban legyenek jelen. Az elektronikai gyártóknak leginkább a forrasztásokhoz használt ólom betiltása okozott fejtörést. Hogy a Treo 650 esetében melyik anyag volt jelen az előírásosnál magasabb arányban, arról nem tudni.

A Palm már hónapokkal korábban úgy határozott, hogy nem módosítja az életciklusa végén járó Palm 650 konstrukcióját annak érdekében, hogy megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak, ugyanis pár hónapon belül amúgy is megjelenhet az üzletekben az újabb fejlesztésű Treo 700, amely már teljesíti az RoHS-kritériumokat -- mondta el Ed Colligan, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A Palm Treo 700w már egy ideje kapható a tengerentúlon, Európában azonban eddig még nem mutatták be.

Elemzőket némileg meglepte a Palm lépése, a Treo okostelefonok ugyanis éppen az elmúlt hónapokban kezdtek nagy népszerűségre szert tenni, elsősorban Nagy-Britanniában, ahol az Orange szolgáltató felvette a kínálatába a készülékeket. Szakértők úgy vélik, a Palm "cserben hagyta" az európai piacot, a vállalat szerint azonban Európa meghódítása még el sem kezdődött, így aztán a Treo 650 kivonásának nem lesz jelentős hatása az értékesítési adatokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról