Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 6. 09:45

Hivatalos OpenDocument-támogatás a Microsofttól

A Microsoft hivatalosan is az OpenDocument szabvány mögé áll, a vállalat tegnap jelentette be egy olyan nyílt forrású kezdeményezés létrejöttét, amelynek célja, hogy átjárhatóságot biztosítson az Office 2007-ben bevezetésre kerülő Open XML és az OpenDocument fájlformátumok között.

[HWSW] A Microsoft hivatalosan is az OpenDocument szabvány mögé áll, a vállalat tegnap jelentette be egy olyan nyílt forrású kezdeményezés létrejöttét, amelynek célja, hogy átjárhatóságot biztosítson az Office 2007-ben bevezetésre kerülő Open XML és az OpenDocument fájlformátumok között.

Fordulat kormányzati nyomásra

A lépés jelentős változás a Microsoft álláspontjában, a cég ugyanis eddig mereven elzárkózott az OpenDocument támogatásától, arra hivatkozva, hogy nincs rá igény az ügyfelek részéről. Már korábban is adtunk hírt azonban olyan kezdeményezésekről, amelyek az Open XML és OpenDocument formátumok közötti átjárhatóságok kívánták megteremteni, azonban ezek a Microsofttól függetlenül jöttek létre.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor egyes amerikai és európai kormányzati szervezetek is jelezték, az OpenDocument használatát várják el a hivatali munkavégzésben, mivel a teljesen nyílt, több gyártó által is támogatott szabvány megszünteti a függőséget egy szoftverszállítótól. A hivatalokban ma zömmel Microsoft Office-t használnak, amelynek fájlformátumai zártak. Bár a versenytárs irodai szoftvercsomagok az utóbbi időben jelentősen fejlődtek az Office-dokumentumok támogatása terén, a tökéletes kompatibilitás még mindig távoli álom.

A Microsoft Office részben épp a zárt fájlformátumai miatt lett a redmondi cég fejőstehene: ha egy szervezet egyszer elkezdte használni, többé nem szabadulhatott tőle, ugyanis az Office-szal létrehozott fájlokat egyetlen más alkalmazás sem képes tökéletesen kezelni. Nem véletlen, hogy az egyre inkább erőre kapó alternatív irodai szoftverek épp a Microsoft-formátumok támogatása terén erősödtek a legtöbbet az utóbbi időben és a készítőik külön felhívják a figyelmet arra, hogy a programok írják és olvassák az Office fájljait.

Azáltal, hogy a Microsoft is támogatni fogja az ODF fájlokat, megnőhet azok népszerűsége és elterjedtsége, amely e formátum javára billentheti a mérleget a Microsoft Open XML-lel folytatott harcban. Az OpenDocumentet máris számos szoftver támogatja, köztük az OpenOffice, az IBM Lotus Workplace vagy a KOffice. A Microsoft lépése ugyanakkor az Office malmára is hajthatja a vizet, hiszen azáltal, hogy lehőséget biztosít az OpenDocument fájlok használatára, háttérbe szorulhatnak a rivális irodai szoftverek.

Szabadon letölthető

A mai naptól letölthető az Open XML Translator első előzetese, amely Word állományokat konvertál OpenDocumentbe, illetve fordítva, valamint egy plugin révén beépül az Office 2007-be, így az irodai csomag képes a Worddel szerkesztett állományokat OpenDocument formátumban is elmenteni. Jövőre az Excelhez és a PowerPointhoz is várható egy hasonló kiegészítő. Az Open XML Translator BSD licenccel jelent meg.

Magát a szoftvert a francia Clever Age fejleszti, a tesztelésben közreműködik az indiai Aztecsoft, valamint a német Dialogika, amely azt ellenőrzi majd, hogy a létrehozott dokumentumok megfelelnek-e az Európai Bizottság ajánlásainak. Mivel az Office XML formátum visszamenőleg kompatibilis a régebbi Office fájlformátumokkal is, a konvertáló alkalmazással a régebbi dokumentumokat is át lehet alakítani OpenDocumentté, bár a tökéletes konverzió az eltérő szabványok miatt nem garantált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról