Szerző: Bizó Dániel

2006. június 30. 14:25

Lekapcsoltak két amerikai filmkalóz-csoportot

[Associated Press] Az FBI két nagyobb kalózcsoportot kapcsolt le New Yorkban -- adta hírül az Associated Press. A 13 ember letartóztatásával járó akciót nagy sikernek könyvelik el, ugyanis a moziipar szerint ezek a csoportok felelősek az amerikai illegális másolatok feléért.

[Associated Press] Az FBI két nagyobb kalózcsoportot kapcsolt le New Yorkban -- adta hírül az Associated Press. A 13 ember letartóztatásával járó akciót nagy sikernek könyvelik el, ugyanis a moziipar szerint ezek a csoportok felelősek az amerikai illegális másolatok feléért.

A szerdán letartóztatott emberek digitális kamerákat csempésztek be a filmek premier előtti vetítésére, majd a felvételeket villámgyorsan szétterítették a kalózpiacon, így az illegális kópiák az interneten keresztül vagy DVD-n még azelőtt megjelenhettek, hogy a film egyáltalán kijött volna az amerikai mozikba. Az FBI szerint ezek a csoportok felelősek többek között a Passió vagy az Ocean's Twelve című filmek kézikamerás felvételeiért is. A letartóztatáskor néhányuk éppen a Superman Visszatért akarta hasonló módon kicsempészni.

A bűnözők 1999 óta dolgoztak, és pakisztáni, szingapúri, hongkongi, maláj és más országokbeli sokszorosítóknak juttatták el a másolatokat -- állítja amerikai moziipari szövetség, a Motion Picture Associaton of America (MPAA). A nyomozásai során törvénytelen módszerek használatával is megvádolt MPAA szerint a kalózok miatt 18 milliárd dollár bevételtől esett el tavaly a globális moziipar.

Az FBI nyomozása az MPAA feljelentése után indult, mikor azok 2003-ban felvették a hivatallal a kapcsolatot a Matrix Újratöltve esete miatt. Az MPAA megállapította, hogy egy manhattani vetítés során vették fel az interneten keringő kamerás változatot. Az FBI ezt követően titkosügynököket épített be a kalózrendszerbe, hogy elkapják a forrást.

Kiderült, hogy a kamerázók nem egyedül dolgoznak, hanem csoportosan: az "asszisztensek" segítik a filmet rögzítő bűnöző munkájának eltitkolását, figyelik a termet, valamint megakadályozzák, hogy más, gyanútlan nézők a kamera útjába kerüljenek -- mindezt azáltal, hogy körbeülik a kamerázót, valamint más stratégiai pontokat foglalnak el. Egy-egy felvétel több száz dollárt érhet a másolóknak.

Az amerikai vámhivatal szerint a filmek 95 százaléka szervezett média-kalózcsoportok révén jut ki az internetre, először jellemzően a fizetős FTP-szerverekre, majd onnan az állománycserélő hálózatokra. Tavaly májusban George Bush amerikai elnök léptette életbe azt a törvényt, amely alapján csak a moziban való kamerázásért 3 év börtönnel is sújtható valaki. A további vádakkal együtt a 13 ember egyenként akár 5 évet is kaphat, ha bűnösnek találják őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.