Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 3. 09:22

Több mint 8 milliárd euróért adta el félvezetőgyártását a Philips

[The Wall Street Journal/HWSW] A korábbi tervekkel ellentétben a Philips Electronics aukción szabadult meg félvezetőipari részlegétől, a Philips Semiconductorstől. A hírek szerint a nyertes vételár a 8 milliárd eurót is meghaladhatja -- írja a Wall Street Journal (WSJ). Ezzel Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója került értékesítésre.

[The Wall Street Journal/HWSW] A korábbi tervekkel ellentétben a Philips Electronics aukción szabadult meg félvezetőipari részlegétől, a Philips Semiconductorstől. A hírek szerint a nyertes vételár a 8 milliárd eurót is meghaladhatja -- írja a Wall Street Journal (WSJ). Ezzel Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója került értékesítésre.

"Vállalatot adok-veszek"

A WSJ értesülései szerint nem iparági szereplők, hanem magántőke-befektető konzorciumok vívtak igen szoros versenyt az ügylet megnyeréséért, így emelkedett 8 milliárd euró fölé a nyertes ajánlat, amely az amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co és a Silver Lake Partners részéről közösen érkezett. Az egyik vesztes fél jogi képviselője úgy fogalmazott a WSJ riportere részére, hogy a licitálás brutális volt, és a résztvevők folyamatosan csökkentették várakozásukat az ügylet megtérülésével kapcsolatban.

A magántőke-társaságok hatalmas, nem egy esetben tízmilliárd dollár nagyságrendű készpénzállománnyal rendelkeznek, amelyre nyugdíj és befektetési alapokon keresztül tesznek szert. Ezeket a hatalmas összegeket részben vállalatok vagy azok egyes részeinek felvásárlására fordítják annak reményében, hogy azokon valamilyen módon később nyereséggel képesek túladni -- gyengén teljesítő üzletmenet esetében sokszor kíméletlen átszervezéseket, leépítéseket és feldarabolásokat követően. A magántőkés ajánlatok nem egy esetben túllicitálják a szakmai befektetőket is.

Karcsúsítás

A Philips Semiconductors világszerte 36 ezer embert foglalkoztat és 20 chipgyártó és tokozóüzemmel rendelkezik (köztük Hollandiában, Németországban és Franciaországban is), forgalma alapján Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója az Infineon és az STMicroelectronics mögött, a világon pedig a nyolcadik helyet foglalja el, 2,5 százalékos globális részesedéssel. A részleg forgalma tavaly 5,5 milliárd euró volt, a nyereség pedig mintegy 450 millió eurót tett ki. A Philips által gyártott chipek a cég számos termékében megtalálhatók, a szórakoztató-elektronikai készülékektől kezdve a háztartási cikkeken át egészen az egészségügyi és ipari berendezésekig.

A részleg leválasztását tavaly decemberben jelentette be a vállalat. Akkor önállósításról volt mindössze szó, az új cég eleinte teljes egészében a Philips Electronics tulajdona maradt volna, de a hollandok fontolóra vették a tőzsdére vonulás, vegyesvállalat, vagy más ipari szereplő általi beolvasztás lehetőségeit is. A tőkebefektetőknek való értékesítés akkor nem szerepelt az opciók között. Akkor a divízió vezetője, Frans van Houten úgy nyilatkozott, hogy a Philips Semiconductor elég nagy és erős ahhoz, hogy egyedül is túléljen a félvezetőiparban, a mostani fejlemények azonban mást engednek sejtetni az anyacég erről alkotott véleményével kapcsolatban.

A Philips Electronics az erősen ingadozó teljesítményt mutató félvezetőgyártás eladásával erőforrásait fogyasztó elektronikai, világítástechnikai és egészségügyi berendezésekkel foglalkozó tevékenységére akarja összpontosítani. A magántőke-befektető társaságoknak való eladással a vállalatnak valószínűleg azt volt a célja, hogy minél előbb és a lehető legjobb áron szabaduljon meg a részlegtől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról