Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 19. 15:51

Egyre többen, mégis kevesen váltanak Apple Macre

A Harris Interactive felmérése szerint az Intel processzoros Apple gépek sokkal vonzóbbak a PowerPC-s társaiknál, azonban a közeljövőben nem várható, hogy a windowsos PC-k felhasználói nagy tömegben térnének át rájuk.

[HWSW] A Harris Interactive felmérése szerint az Intel processzoros Apple gépek sokkal vonzóbbak a PowerPC-s társaiknál, azonban a közeljövőben nem várható, hogy a windowsos PC-k felhasználói nagy tömegben térnének át rájuk.

Az iPod-tulajdonosokat már megfertőzte az Apple

Egy 2400 személy megkérdezésével készült kutatás azt találta, hogy a PC-felhasználóknak 8 százaléka váltana át Apple-gépre, ha azon fut a Windows, e lehetőség nélkül azonban csak a megkérdezettek 4 százaléka találta vonzónak a Maceket. Érdekes ugyanakkor, hogy az iPod-tulajdonosok 20 százalékának volt szimpatikus a Windowst futtató Mac, 7,6 százaléka pedig akkor is átváltana az Apple valamelyik gépére, ha azon nem fut a Microsoft operációs rendszere. Nem véletlen, hogy az Apple az iPod sikerétől várja a Mac-eladások élénkülését.

Charles Wolf, a Needham & Co. elemzője szerint az idén gazdára találó mintegy 4,5 millió Apple Macből csak kevesebb mint 800 ezer kerül olyanokhoz, akik PC-ről váltanak át, a legtöbbet továbbra is az Apple-rajongók vásárolják majd. Az elkövetkező évek során azonban egyre többen váltanak majd Macre, 2007-ben már az eladott Macek 25 százaléka, 2008-ben pedig 29 százaléka vált le más gyártmányú PC-ket -- jövendöli a szakértő. 2010-re ennek eredményeképp az Apple akár 5 százalékos részesedést is elérhet a globális PC-piacon, ami a jelenleginek közel duplája, de meg sem közelíti a legnagyobbakét (HP, Dell).

Apró különbségek

Az Apple éveken keresztül a PowerPC processzorok nagyobb teljesítményével és a saját operációs rendszerének felsőbbrendűségével különböztette meg magát a többi PC-gyártótól, az adatokból azonban úgy tűnik, rosszul tette, a Windows futtatására képes Intel-alapú Macek vonzóbbak mint valaha. Számos felhasználó ugyanis azért nem váltott, mert néhány kedvelt alkalmazása nem futott az Apple gépein, ma azonban a Boot Camp segítségével ugyanúgy fut a Windows és az összes alkalmazása Macen, mint bármilyen más PC-n.


Apple iMac: belül ugyanaz

Az Intel processzoros Macek hardverüket tekintve semmiben sem térnek egy azonos kategóriás HP vagy Dell rendszertől, egyedül a rajtuk futó operációs rendszer és szoftverek különböztetik meg őket. Mivel már a Windows is futtatható a Maceken, a felhasználók választását a szubjektív szempontok dönthetik el, mint a formaterv, vagy éppen az olyan apróságok, mint az Apple új noteszgépeinek mágneses tápcsatlakozója vagy a MacBook Pro háttérvilágításos billentyűzete.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról