Szerző: Ady Krisztián

2006. június 22. 09:02

A Mac OS X és a Windows akár párhuzamosan is futhat az inteles Mac-eken

A frissen alakult szoftverfejlesztő vállalat, a Parallels honlapján elérhetővé tette saját virtualizációs szoftvere, a több mint 100 ezer felhasználó által bétatesztelt Desktop for Mac végleges változatát. Az ingyenesen kipróbálható alkalmazás július 15-ig 30 dollárt kedvezménnyel csupán 50 dollárért vásárolható meg az interneten keresztül.

[HWSW] A frissen alakult szoftverfejlesztő vállalat, a Parallels honlapján elérhetővé tette saját virtualizációs szoftvere, a több mint 100 ezer felhasználó által bétatesztelt Desktop for Mac végleges változatát. Az ingyenesen kipróbálható alkalmazás július 15-ig 30 dollárt kedvezménnyel csupán 50 dollárért vásárolható meg az interneten keresztül.

Az inteles Macintosh számítógépeken a Mac OS X operációs rendszeren belül futtatható a Windows XP -- vagy bármilyen más -- operációs rendszer, ellentétben az Apple saját Boot Campmegoldásával, mely a két rendszert csak felváltva, újrabootolást követően teszi elérhetővé ugyanazon a számítógépen. A Workstation 2.1-ben létrehozott virtuális gépben nem csak Windows XP, hanem bármilyen Linux disztribúció, vagy akár DOS is futtatható az igények szerint.

A Parallels saját közleménye szerint a szoftver profitál az Intel Core Duo processzorok virtualizációs képességeiből, így még zökkenőmentesebb a két operációs rendszer, a Mac OS X és a virtuális gép egymás melletti futása. A cég szerint a virtuális gépben elindított alkalmazások ugyanolyan teljesítményt nyújtanak, mintha egy különálló windowsos számítógépen futtatnánk őket. Az erőforrások függvényében a szoftverrel akár több virtuális számítógép is futtatható párhuzamosan a Mac OS X-ben.

Parallels Desktop for Mac
Windows a Mac OS X-ben, nem helyette

Az első visszajelzések szerint a Parallels megoldása jól működik, néhány apró kompromisszumot kell csak kötni. Ilyen például a DirectX-támogatás hiánya -- ennek megfelelően nincs lehetőség a játékok jelentős részének futtatására --, illetve a lassabb USB-s adatátvitel. A cég megoldásának maga az Apple fog konkurenciát állítani a Mac OS X következő verziójában, a Leopárdban, melyről augusztusban tudhatunk meg többet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról