:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 16. 11:19

Szigorú büntetés a kartellező IBM-nek és SAP-nak

Az ISH, az SAP Magyarország és az IBM Magyarország öt magyarországi egyetem által, informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt -- állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A súlyos versenyjogi jogsértésért ISH Kft. 130 millió, az SAP Magyarország 690 millió, az IBM Magyarország szintén 690 millió forint bírság megfizetésére köteles -- adta hírül a Portfolio.hu .

[HWSW] Az ISH, az SAP Magyarország és az IBM Magyarország öt magyarországi egyetem által, informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt -- állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A súlyos versenyjogi jogsértésért ISH Kft. 130 millió, az SAP Magyarország 690 millió, az IBM Magyarország szintén 690 millió forint bírság megfizetésére köteles -- adta hírül a Portfolio.hu.

Az ELTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum 2004-ben írtak ki közbeszerzési eljárást informatikai rendszereik modernizálása érdekében, az öt projekt összességében több mint nettó 13 milliárd forint értéket képviselt. Az öt projekt mindegyikét a három vállalkozás nyerte el, de az ELTE esetében, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata nyomán megismételt eljárásban végül egy másik cég lett a győztes.

A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy az ISH Kft. az SAP Magyarországgal és az IBM Magyarországgal karöltve megállapodott az adott évben kiírt egyetemi projektek együttes elnyerése érdekében: a cégek a megbízások elnyerése érdekében nyerési esélyüket növelő párhuzamos ajánlatokat tettek, két egyetem esetében közösen befolyásolták a pályázatok megfogalmazását, továbbá a versenytársak távoltartását célzó tárgyalásokat folytattak. A GVH szerint e három magatartás alkalmas volt az egyetemi tenderenként folyó verseny befolyásolására.

Lapunk megkeresésére az SAP Magyarország képviselője elmondta, hogy a cég a Gazdasági Versenyhivatal határozata ellen bírósághoz fordul, az ügyet annak jogerős lezárásáig nem kívánja kommentálni. Hasonló lépést tervez az IBM Magyarország is, akinek illetékese a HWSW-nek elmondta, a vállalat nem nyilatkozik folyamatban levő jogi ügyekkel kapcsolatban. A fellebbezés ugyanakkor nem halasztó hatályú, a cégeknek azonnal be kell fizetni az összesen közel másfél milliárd forintos bírságot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.