Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 14. 16:58

Küszöbön a négymagos szerverprocesszorok háborúja

Két darab kétmagos processzort tartalmaz majd egy tokban az Intel első négymagos szerverprocesszora, a Clovertown, amelyet 2007 elején kíván piacra dobni a cég. A vállalat jelenleg kapható Pentium D és Pentium Extreme Edition lapkái is hasonló megoldással készülnek.

[HWSW] Két darab kétmagos processzort tartalmaz majd egy tokban az Intel első négymagos szerverprocesszora, a Clovertown, amelyet 2007 elején kíván piacra dobni a cég. A vállalat jelenleg kapható Pentium D és Pentium Extreme Edition lapkái is hasonló megoldással készülnek.

Megelőzik az AMD-t

Az AMD négymagos szerverchipje bár egy szilíciumlapkán tartalmazza mind a négy magot, ebből nem következik, hogy ez a processzor gyorsabb lesz mint az Intel hasonló megoldása -- mondta el egy New Yorkban tartott elemzői tájékoztatón Dileep Bhandarkar, az Intel chiptervező mérnöke, aki elismerte, hogy a vállalat azért így hozta létre négymagos Xeonját, hogy a piaci megjelenésben megelőzhesse az AMD-t. Bhandarkar szerint az Intel egy vagy két negyedévvel előbb jelentkezik négymagos szerverprocesszorral, mint az AMD.

Kérdésre válaszolva Bhandarkar elmondta, a Clovertown nem tartalmaz majd integrált memóriavezérlőt, bár nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a vállalat a későbbiekben áttérjen erre a megoldásra, amelyet a Xeonon és az Itaniumon kívül ma már szinte minden szerverprocesszorban alkalmaznak, köztük az AMD Opteronban is. Az Intel mérnöke szerint azonban a Core mikroarchitektúrára épülő új lapkák a bizonyítékai annak, hogy a memóriavezérlő integrálása nélkül is látványosan növelhető a teljesítmény.

Ezt jól példázza a június 26-án piacra kerülő Woodcrest kódnevű új chip, amely Bhandarkar szerint a jelenleg piacon levő Xeonoknál 80 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt nyújt, miközben 35 százalékkal kevesebbet fogyaszt azoknál. Az Intel nemrég nyilvánosságra hozta a Woodcrest néhány teszteredményét, amelyekkel számos fennálló rekordot megdöntött. Az új Xeon egyes tesztekben 60 százalékkal múlta felül az AMD legújabb Opteronjait.

Az AMD válasza

Az AMD nemrég hozta nyilvánosságra a K8L néven fejlesztett négymagos chipjének specifikációit, amelyben a magok saját első- és másodszintű gyorsítótárjuk mellett egy harmadszintű cache-hez is hozzáférnek, ezen a magok megosztoznak. Maguk a magok is jelentős fejlesztésen estek át, több végrehajtóegység és ehhez kapcsolódóan javított prefetch logika gondoskodik az órajelenkénti több utasítás végrehajtásáról. Az AMD emellett néhány új SSE utasítást is bevezet majd.

A Hyper-Transportot is tovább gyorsítja majd a cég, az ígéret szerint az interfész 3.0 specifikációja már 2,6 GHz-es órajelen is működhet és így másodpercenként 20,8 gigabájtos adatátviteli sebesség is elérhető. Az új, immár 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott négymagos AMD chipek a DDR2 mellett a DDR3 szabványú memóriákat is támogatni fogják, amint elkészül a végleges specifikáció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról