Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 12. 09:42

Linuxra áll át Alsó-Szászország adóhivatala

Novell SUSE Linuxot vezet be 12 ezer asztali számítógépén a németországi Alsó-Szászország tartomány adóhivatala, a kaméleonos operációs rendszer meglepő módon azonban nem a Microsoft Windowst fogja felváltani, hanem a Sun Solaris 8 x86-os változatát, amelyet 2002 óta használnak. A migráció rohamléptekben halad, április óta naponta 300 gépen cserélik le az operációs rendszert és az alkalmazásokat, a tervek szerint a projekt szeptemberben zárulhat le.

[HWSW] Novell SUSE Linuxot vezet be 12 ezer asztali számítógépén a németországi Alsó-Szászország tartomány adóhivatala, a kaméleonos operációs rendszer meglepő módon azonban nem a Microsoft Windowst fogja felváltani, hanem a Sun Solaris 8 x86-os változatát, amelyet 2002 óta használnak. A migráció rohamléptekben halad, április óta naponta 300 gépen cserélik le az operációs rendszert és az alkalmazásokat, a tervek szerint a projekt szeptemberben zárulhat le.

A hivatalos indoklás szerint azért cserélik le a Solaris 8-at Linuxra, mert utóbbinak szabadon elérhető a forráskódja, nincs licencköltsége és sokkal több hardvert támogat. Emellett jelentős szerepet játszott a hannoveri döntésben, hogy a SUSE Linux és a KDE asztali környezet teljes körűen támogatja a német nyelvet. Utóbbi nem meglepő, hiszen a SUSE német eredetű, a KDE fejlesztését pedig a német kormány is támogatja.

Németországban már komoly hagyományai vannak a nyílt forrású szoftvereknek a közszférában, a MERIT felmérése szerint tíz hatóságból kilencnél már használnak ilyen programokat. Az OpenOffice.org irodai szoftvercsomagot országszerte több mint 50 ezer PC-n futtatják a közszférában. Számos német város önkormányzata használ vagy tervez Linuxot használni, Mannheimben például 110 szerver és 3700 asztali gép migrációjára készülnek.

Több német minisztérium is élen jár a nyílt forrású szoftverek alkalmazásában, többek között a pénzügyminisztérium, ahol a back-office feladatokat nemrég két Linuxot futtató mainframe-re bízták, a külügyminsztériumban pedig a követségeket összeköző hálózat szinte teljes egészében Linuxra épül. A német kormány kiemelten támogatja a nyílt forrású szoftvereket és a bevezetésükre, használatukra vonatkozó ajánlásokat is közzétet a belügyminisztérium honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról