Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 9. 15:36

Már nem csak telefonálásra kell a mobil

A Nokia tizenegy országra kiterjedő felmérést rendelt meg annak érdekében, hogy megismerje az emberek véleményét a mobiltelefonok funkcióiról. Az ICM Research által készített, összesen 5500 fiatal (18-35 év közötti) mobiltulajdonos véleményét magában foglaló kutatásból kiderült, hogy csaknem minden második ember elsőszámú fényképezőgépeként használja mobiltelefonját, háromból ketten MP3-lejátszó helyett inkább telefonjukon hallgatnának zenét, a válaszadók közel fele pedig otthoni szórakoztató készülékeivel is öszekapcsolná mobilját.

[HWSW] A Nokia tizenegy országra kiterjedő felmérést rendelt meg annak érdekében, hogy megismerje az emberek véleményét a mobiltelefonok funkcióiról. Az ICM Research által készített, összesen 5500 fiatal (18-35 év közötti) mobiltulajdonos véleményét magában foglaló kutatásból kiderült, hogy csaknem minden második ember elsőszámú fényképezőgépeként használja mobiltelefonját, háromból ketten MP3-lejátszó helyett inkább telefonjukon hallgatnának zenét, a válaszadók közel fele pedig otthoni szórakoztató készülékeivel is öszekapcsolná mobilját.

A mobiltelefon-tulajdonosok 72 százaléka nem használ már hagyományos ébresztőórát, és 73 százalékuk használja elsőszámú órájaként a telefont. A megkérdezettek több mint harmada legalább egyszer kapcsolódik az internetre a mobiljáról, a japán felhasználók 37 százaléka pedig napi rendszerességgel böngészi telefonjáról a világhálót.

A Nokia felmérése szerint a világ elfogadja a mobil digitális háztartások koncepcióját, ahol a mobiltelefonok egyfajta távirányítóként működve a digitális tartalmakat, például a zenét vagy fotókat kompatibilis otthoni berendezésekre irányítják át. A válaszadók majdnem fele szeretné, ha a nyomtatója, a személyi számítógépe, a hifitornya, a televíziója és a mobilkészüléke összekapcsolódna. A digitális otthon fészke Szaúd Arábia lesz: a szaúdiak 72 százaléka még a hűtőjét is a rendszerbe kapcsolná.

Nem meglepő, hogy az emberek egyre kevésbé tudják elképzelni életüket mobiltelefon nélkül: a válaszadók 94 százaléka a jövőben is szeretne ilyen készüléket. A brazilok annyira megkedvelték a mobiltelefonokat, hogy száz százalékuk biztos benne: a jövőben is lesz mobilja. Hogy a mobiltelefonok mennyire nélkülözhetetlenné váltak, jól mutatja, hogy az emberek ötöde számára a mobiltelefon elvesztése fájdalmasabb lenne, mintha a pénztárcáját, hitelkártyáját, vagy akár jegygyűrűjét vesztené el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról