Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 6. 11:15

Komplett vállalati infrastruktúra virtualizációja VMware-rel

A VMware hétfőn új termékcsomagot mutatott be azzal a céllal, hogy kitörjön a szerver-virtualizációs szerepkörből és megmutassa, hogy egész vállalati infrastruktúrák is rábízhatók.

[HWSW] A VMware hétfőn új termékcsomagot mutatott be azzal a céllal, hogy kitörjön a szerver-virtualizációs szerepkörből és megmutassa, hogy egész vállalati infrastruktúrák is rábízhatók.

Eszközök egész sora

Az Infrastructure 3 az ESX Server és a VirtualCenter mellett számos újdonságot vonultat fel annak érdekében, hogy a virtualizált erőforrásokon a feladatok elosztása egyszerűbb lehessen, illetve egyes feladatok automatizálhatók legyenek. A Distributed Resource Scheduler (DRS) segítségével például a virtuális gépek automatikusan eloszthatók a fizikai szerverek között; amennyiben egy virtuális gépnek több erőforrásra van szüksége, a DRS képes a többi virtuális gép kárára növelni az erőforrás-szűkében levő virtuális géphez rendelt kapacitást azáltal, hogy a virtuális gépeket -- aVMotion segítségével -- másképp osztja el a fizikai szerverek között.

A VMware High Avalilabity (HA) gondoskodik arról, hogy a virtuális gépek hardver probléma esetén azonnal újrainduljanak egy másik ESX szerveren. A VMware High Availability szükségtelenné teszi az operációs rendszerekbe épített, vagy más szoftverek által biztosított HA-szolgáltatások igénybevételét. A Consolidated Backup egy központi szerverre delegálja az összes adatmentési feladatot, így azzal nem az ESX Servernek kell törődnie, ami lehetővé teszi, hogy egy ESX Serveren több virtuális gép futhasson -- állítja a VMware.

Az ESX Serverben is történtek fejlesztések, a szoftver -- a VMware Virtual SMP segítségével -- már képes akár négyprocesszoros, 16 gigabájt memóriával rendelkező virtuális gépek létrehozására is, ami kedvez az olyan nagyétvágyú alkalmazásoknak, mint amilyenek az adatbázisok vagy a vállalatirányítási rendszerek. Újdonság még, hogy az ESX Server mostantól a SAN-on kívül natív támogatást biztosít az iSCSI és NAS tárolómegoldásokhoz is. További fontos fejlesztés, hogy a VirtualCenter új változata a korábbinál háromszor több virtuális és fizikai szervert képes kezelni.

A VMware Infrastructure 3 bétatesztje október óta zajlik, a végleges változat ebben a hónapban lesz elérhető a piacon, háromféle változatban. A kis- és középvállalatoknak szánt Infrastructure Starter két processzoronként 1000 dollárba kerül, a Standard változat 3750, az Enterprise verzió pedig 5750 dollárért vásárolható meg. A Starter verzió az ESX Servert és a VMFS fájlrendszer egy korlátozott verzióját, valamint a VirtualCenter Agent modulját tartalmazza. A Standard csomag a teljes funkcionalítású ESX szerver és VMFS mellett már rendelkezik az SMP támogatással is, az Enterprise változat pedig az összes komponenst tartalmazza (VMotion, DRS, HA, Consolidated Backup).

Nem újdonság

Az erőforrások virtualizálása már nem számít újdonságnak a vállalatok adatközpontjaiban, ezt egyre több és több megoldás teszi lehetővé. A hangsúly ma már inkább a virtualizált erőforrások hatékony menedzselése irányába tolódott el, ilyen eszközöket tartalmaz a VMware Infrastructure 3 csomagja is, amelyek automatizálják az alkalmazások elosztását az erőforrásokon. A cél egy számítási- és tárkapacitásból, valamint hálózati erőforrásokból álló egységes, virtualizált insfrastruktúra létrehozása, amelyet aztán dinamikusan, a pillanatnyi igényeknek megfelelően lehet felosztani a futtatni kívánt feladatok között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról