Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 29. 14:36

Két év alatt megduplázza gyártókapacitását az AMD

Az elkövetkező három év során további 2,5 milliárd dollárt ruház be a németországi Drezdában az AMD annak érdekében, hogy 2008 végére közel megkétszerezze gyártókapacitását. A vállalat jelenleg két chipgyárat (Fab 30, Fab 36) üzemeltet a német városban, ezek közül az egyikben javában folyik a tömegtermelés, míg a másikban mostanában indítják be a processzorok sorozatgyártását.

[HWSW] Az elkövetkező három év során további 2,5 milliárd dollárt ruház be a németországi Drezdában az AMD annak érdekében, hogy 2008 végére közel megkétszerezze gyártókapacitását. A vállalat jelenleg két chipgyárat (Fab 30, Fab 36) üzemeltet a német városban, ezek közül az egyikben javában folyik a tömegtermelés, míg a másikban mostanában indítják be a processzorok sorozatgyártását.

Duplán kérik

A vállalat a tervek szerint a 2,5 milliárdos összegből a jelenleg még 200 milliméter átmérőjű wafereket feldolgozó Fab 30-at fogja korszerűsíteni olyan gyártósorok telepítésével, amelyek már 300 milliméteres ostyákat munkálnak meg. A nagyobb ostyákkal nemcsak a gyártási kapacitás növekszik meg számottevően, hanem a chipek termelése is jelentősen olcsóbbá válik. A 300 milliméteres szeleteken elkészült lapkák fajlagos termelési költsége akár harmadával kevesebb lehet mint 200 milliméteres ostyák használatával. Ez pedig évi több tízmilliós, vagy százmilliós volumenben hatalmas megtakarítást eredményezhet. A korszerűsítés után a Fab 30-at Fab 38-ra nevezik át.


A jobbra látható Fab 30 hamarosan Fab 38 névre hallgat

Ezzel párhuzamosan az AMD a Fab 36 kapacitását is tovább növeli, valamint jövőre egy új, külön tisztatermet (clean room) hoznak létre, ezután itt zajlik majd a waferek előkészítése. Ezzel mindkét üzemben hely szabadul fel. A fejlesztéseknek köszönhetően 2008 végére az AMD drezdai gyártókapacitása havi 45 ezer 300 milliméteres waferre növekedik, ami a jelenlegi (Fab 30, Fab 36) üzemekkel elérhető volumen közel duplája.

Az Opteron és az Athlon 64 sikerének köszönhetően az AMD piaci részesedése az elmúlt két évben folyamatosan emelkedett, a további növekedésnek már a gyártókapacitás szűkössége szab határt. Ennek érdekében a cég megállapodást kötött a Chartered Semiconductorral, amely állítólag már meg is kezdte bizonyos AMD chipek sorozatgyártását. Tűzhöz közelálló források szerint a vállalat kezdetben havi ezer darab 300 mm-es, 90 nanométeres technológiával készült processzorokat tartalmazó szilíciumostyát szállít majd; ezt a mennyiséget bármikor 3000 darabra lehet növelni az igényeknek megfelelően.

Várható lépés

A drezdai bővítés nem meglepő az AMD részéről, a német lapok már napok óta tényként kezelték, hogy a második legnagyobb processzorgyártó hű marad Drezdához és a jövőben is itt kíván terjeszkedni, pedig Hector Ruiz elnök-vezérigazgató korábban felvetette egy távol-keleti, például szingapúri chipgyár építésének lehetőségét is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról