Szerző: Ady Krisztián

2006. május 29. 06:05

Kipróbáltuk: Dialogue Flybook ultrahordozható noteszgép beépített GPRS-modemmel

Különleges ultrahordozható noteszgép -- vagy Tablet PC, ismét nehéz a döntés -- érkezett a közelmúltban szerkesztőségünkbe, mely bár nem a legújabb, legfrissebb technológiákat vonultatja fel, mindenképpen megérdemli, hogy vessünk rá egy pillantást. A Dialogue Technology által fejlesztett és gyártott Flybook ultrahordozható noteszgép körülbelül 1,2 kg tömegű és a Tablet PC-khez hasonlóan érintésérzékeny kijelzőt szereltek bele.

Különleges ultrahordozható noteszgép -- vagy Tablet PC, ismét nehéz a döntés -- érkezett a közelmúltban szerkesztőségünkbe, mely bár nem a legújabb, legfrissebb technológiákat vonultatja fel, mindenképpen megérdemli, hogy vessünk rá egy pillantást. A Dialogue Technology által fejlesztett és gyártott Flybook ultrahordozható noteszgép körülbelül 1,2 kg tömegű és a Tablet PC-khez hasonlóan érintésérzékeny kijelzőt szereltek bele.

A Flybook kisebb, mint egy A4-es lap, 235 x 155 mm-es alapjához 31 mm-es, a mai átlagos egy hüvelyknél kissé nagyobb vastagság tartozik. Az alacsony súly elsősorban a 3-cellás, kisméretű akkumulátornak és a felhasznált, "ropogós" anyagoknak köszönhető. Sajnos a ropogós nem a frissen kibontott noteszgép érintetlenségére utal, hanem az összeszerelés és a felhasznált műanyag minőségére értendő: a notesz fedlapját borító, zongoralakk-hatású festék alatt sajnos nem túl merev műanyag található. A Flybook a hanghatások ellenére érezhetően masszív szerkezetet kapott, nem akart szétesni a kezünkben.

Dialogue Flybook

Írhatunk is rá

A felnyitott, 8,9 hüvelykes, 16:9 képarányú kijelző a Tablet PC-hez hasonlóan elforgatható, majd visszahajtható a billentyűzetre, így az érintésérzékeny Wide-SVGA kijelzőnek (1024 x 600) köszönhetően akár közvetlenül a Flybook képernyőjére is jegyzetelhetünk a készülék aljából előhúzható tollal. A géphez nem Tablet PC operációs rendszert mellékelnek, meg kell elégednünk a Windows XP Home vagy Pro korlátozott képességeivel, ezért kénytelenek leszünk lecserélni, vagy külső alkalmazásokkal okosítani az operációs rendszert, ha kézírásfelismerést, vagy más fejlettebb szolgáltatást szeretnénk igénybe venni. A toll nagyszerűen használható az igen furcsa helyre helyezett és kétszer két egérgombbal ellátott pöcökegér mellett -- úgy látszik a Dialogue-nál csak jobbkezes felhasználók dolgoznak, a balkezesekre egyáltalán nem gondoltak.

A Flybook-ban alacsony fogyasztású, az északi hidat (na nem a Kwai-folyó felett átívelő, hanem a chipkészlet-páros egyik lapkáját is kiváltó) beépítetten tartalmazó, papíron maximum 6,5 W TDP-mutatójú Transmeta Crusoe TM5800 processzor dolgozik. A Transmeta 1 GHz-en futó processzora speciális, az adott feladatra optimalizálja magát, egy úgynevezett Code Morphing szoftver fordítja le az x86 utasításokat a Crusoe saját utasításkészletére. A Transmeta processzorai elsősorban a nagyon kedvező fogyasztási adatok, és nem a teljesítmény miatt kerülhetnek hordozható számítógépekbe --az első Tablet PC-kben is ezeket használták --, így a Flybooktól sem vártunk bődületes teljesítményt.

Dialogue Flybook Dialogue Flybook Dialogue Flybook Dialogue Flybook

Crusoe: jobban teljesített a vártnál

Az 512 megabájtnyi memóriával ellátott repülő notesztól azonban valamivel jobb teljesítményt kaptunk, mint vártuk: bár játszani ezen a gépen a 16 megabájtnyi saját memóriával rendelkező ATI Mobility Radeon grafikus vezérlő ellenére sem fogunk, a mindennapi munkához elegendő teljesítményt nyújt a Transmeta processzora, a rendszer és a programok elfogadható sebességgel indulnak és futnak. A sebességen jelentősen javíthatunk, ha felbővítjük a gépet legalább 1 gigabájtnyi memóriára, a lassú mobil merevlemezre mentegető operációs rendszer ugyanis tovább ronthatja a Crusoe egyébként sem fényes teljesítményét.

A Flybook egy igazi igazi ultrahordozható noteszgép, valóban munkára tervezték: a Bluetooth és 802.11b szabványnak megfelelő, azaz kissé idejétmúlt Wi-Fi-vezérlője mellett egy beépített, Siemens MC35 GPRS-modemmel is ellátták, tehát nem kell külön GSM-kártyát vásárolnunk a mobil munkához, csak be kell helyeznünk a bekapcsológomb melletti SIM-kártyahelyre a mobilszolgáltatótól kapott kártyát. Apropó, bekapcsológomb: bár a kapcsolót kicsit mélyebbre süllyesztették, nem egyszer sikerült véletlenül megnyomni, automatikusan leállítva ezzel a Windows XP operációs rendszert. Nagyon rossz helyre került ez a gomb, leendő vásárlók figyelem, érdemes az automatikus leállítást letiltani az XP-ben.

Dialogue Flybook Dialogue Flybook Dialogue Flybook Dialogue Flybook

Visszatérve a beépített Siemens GSM-modemre: amennyiben a SIM-kártyánk ezt lehetővé teszi, és nem csupán adatforgalmazásra alkalmas a kártya, a beépített modemmel akár telefonhívásokat is indíthatunk, vagy SMS-t is küldhetünk az előre telepített virtuális telefon alkalmazáson keresztül. A konfiguráció rendkívül egyszerű, a GPRS mobilkapcsolat pillanatokon belül beüzemelhető.

A noteszgép a takarékos processzor ellenére sem képes túl hosszú üzemidőre, sajnos hiába spórolunk a processzoron, ha a mai fejlett energiatakarékos üzemmódoknak köszönhetően a legújabb, brutális teljesítményű noteszekben sem ez az alkatrész fogyasztja a legtöbb energiát. A Flybook a gyengébb teljesítmény ellenére sem képes hosszabb üzemidőre, mint a hozzá hasonló, nemrég próbált Fujitsu Siemens P1510, a 3-cellás, 2200 mAh-s akkumulátorral az a gép is csupán 1,5-2 óra folyamatos üzemre volt képes. Ezen egy picit nyújthatunk a vezeték nélküli vezérlők kikapcsolásával, illetve az energiazabáló kijelző fényerejének csökkentésével, de a maximum így is csak 2 óra 13 perc volt, melyet a teljes töltéstől a hibernálásig munkával tudtunk tölteni.

Dialogue Flybook

Drágaszág

A Flybookkal egyetlen lényeges probléma van, nem meglepő módon a készülék ára. A készülék képességei alapján fejünkben kialakított körülbelüli árhoz képest legalább 1,5x-es szorzóval számoljunk: a nettó 400 ezer forintos végfelhasználói árat sem az érintésérzékeny kijelző, sem a beépített GSM-modem nem kompenzálja sajnos. Ehhez alig kell már egy keveset hozzátenni, hogy egy hasonló képességű, de jóval erősebb Tablet PC-t tudhassunk magunkénak, és akkor még nem szóltunk az ezen az árszinten már valóban elérhető ultrahordozható, illetve 10-12 hüvelykes kijelzővel szerelt, komolyabb képességű noteszgépekről.

Flybook noteszgép értékelés

   
Minőség 7
Képességek 7
Ár/érték 5
Összbenyomás 7
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Flybook ultrahordozható noteszgépet a Macropolis bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról