Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 24. 12:12

Új Intel Xeon: világraszóló teszteredmények

Az Intel számos teszteredményt hozott nyilvánosságra a júniusra ígért kétmagos szerverprocesszoráról, amelyet egyelőre Woodcrest kódnéven ismerünk. A Xeon 5100-as sorozatként piacra kerülő lapkák számos eddig fennálló teljesítmény-rekordot megdöntöttek, egyes tesztekben akár 125 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtva a korábbi kétmagos Xeonoknál és akár 60 százalékkal felülmúlva az AMD legújabb Opteronjait.

[HWSW] Az Intel számos teszteredményt hozott nyilvánosságra a júniusra ígért kétmagos szerverprocesszoráról, amelyet egyelőre Woodcrest kódnéven ismerünk. A Xeon 5100-as sorozatként piacra kerülő lapkák számos eddig fennálló teljesítmény-rekordot megdöntöttek, egyes tesztekben akár 125 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtva a korábbi kétmagos Xeonoknál és akár 60 százalékkal felülmúlva az AMD legújabb Opteronjait.

Hasít

A Xeon 5100-nak összesen 20 teszteredményét hozta nyilvánosságra az Intel, amelyek többek között a fix- és lebegőpontot teljesítményről (SPEC_int, SPEC_FP), a Java alkalmazások futtatási sebességéről (SPECjbb), tranzakciófeldolgozási sebességről (TPC-C), valamint webkapcsolatok kiszolgálási sebességéről árulkodnak (SPECweb). A tesztek között szerepelt még a Microsoft Exchange, az mySAP Business Suite, a Lotus Domino futtatása alatt nyújtott teljesítmény is.

A Woodcrest a tavasszal bemutatott Core mikroarchitektúrára épülő szerverprocesszor, amelytől az Intel azt várja, hogy visszaszorítsa az AMD-t az x86 kiszolgálók szegmensében, ahol az Opteron nagyobb teljesítménye és kisebb fogyasztása miatt az utóbbi 2 évben látványosan teret nyert. Az IDC adatai szerint az idei első negyedévben az Opteron-alapú szerverek forgalma meghaladta az egymilliárd dollárt, ezzel az x86-piac mintegy hatodát szerezve meg. A Woodcresttel az Intel várakozásai szerint mint teljesítmény, mind pedig energiafogyasztás területén visszaveszi a vezetést az AMD-től.

Új Xeon és platform

A Woodcrest teszeredményei némileg elvonták a figyelmet az Intel új szerverplatformja, a Bensley bejelentéséről, amely ugyan már támogatni fogja a Woodcrestet is, egyelőre azonban "csak" a Xeon 5000-es sorozatként megjelenő, korábban Dempsey kódnevű kétmagos processzorokkal használható. A Dempsey gyakorlatilag nem más, mint az év elején csendben megjelent kétmagos Pentium, a Presler szerverváltozata.

A Xeon 5000-es sorozat jelenleg négy tagot számlál, amelyek 3 és 3,73 GHz közötti órajelen működő, magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmazó kétmagos chipek. A leggyengébb, 5050-es modell még 667 MHz-es front side busszal működik, a többiek azonban már 1066 MHz-es busszal járnak. A 65 nanométeres Dempsey még a NetBurst mikroarchitektúrára épül, ráadásul a két mag nem egy lapkán, hanem külön-külön, egyszerűen egybetokozva található meg. Ez a gyártás szempontjából rendkívül gazdaságos, hiszen a magok tetszőlegesen kombinálhatóak.

A Bensley nevű, két processzort (összesen négy magot) támogató platform mindkét foglalathoz külön buszt rendel, amelyek ráadásul a korábbi 800 helyett már 1066 MHz-en futnak, így a magok duplázásával nem hogy csökkent, hanem még harmadával nőtt is a magonkénti sávszélesség. Jelentős újdonság még a Fully-Buffered DIMM (FB-DIMM) memóriák támogatása. Az FB-DIMM átmeneti gyorsítótárakat alkalmaz egyébiránt teljesen szokványos memóriamodulokon, hasonló elvet követve, mint a processzorokban vagy a merevelemezekben megtalálható cache-ek. A négycsatornás FB-DIMM-et alkalmazó Bensley már 64 gigabájt memóriát támogat, ami négyszerese az eddigi legtöbb kétutas Xeon-rendszerének.

Az FB-DIMM memóriarendszer lényegesen jobb teljesítmény-karakterisztikával rendelkezik a hagyományos DDR2-höz képest, ugyanis magas terhelés mellett nem szökik a késleltetés az egekbe. Az FB-DIMM legnagyobb alkalmazási hátrányai között található, hogy alacsonyabb sávszélességigényű tartományokban a DDR2-nél rosszabb késleltetéssel bír, valamint a többet fogyaszt és több hőt is termel annál. Ezek a problémák azonban az eljárás fejlődésével várhatóan csökkennek.

A legnagyobb szervergyártók közül a HP és az IBM azonnal bejelentette, hogy hamarosan megkezdik a Bensley platformra és a Xeon 5000 processzorokra épülő rendszereik szállítását, a Dell tervei között azonban egyelőre csak munkaállomások szerepelnek. A cég képviselője azonban elárulta, a Bensley-alapú szerverek az elkövetkező hetekben fel fognak tűnni a cég kínálatában. Amint arról beszámoltunk, az eddig kizárólag Intel processzoros rendszereket forgalmazó Dell az év végétől felveszi termékei közé az AMD Operonra épülő kiszolgálókat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról