Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 24. 10:34

Megjelent a Windows Vista, a Longhorn Server és az Office 2007 második bétája

A Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) tegnapi nyitónapján a Microsoft kiadta a Windows Vista, a Longhorn Server és az Office 2007 második bétaváltozatát.

[HWSW] A Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) tegnapi nyitónapján a Microsoft kiadta a Windows Vista, a Longhorn Server és az Office 2007 második bétaváltozatát.

Mérföldkő

Bill Gates, a cég igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője rámutatott, hogy még sosem fordult elő, hogy a Microsoft három legfontosabb termékének fejlesztési ciklusa egybeesett volna és egyszerre jelent volna meg három ilyen nagy jelentőségű bétaváltozat. "Ezen három béta kibocsátása jelentős mérföldkő a Microsoft életében" -- mondta a WinHEC több mint 3500 fős közönsége előtt Gates.

A WinHEC-en tartott beszédének keretében Gates formálisan is átadta a Windows Vista, az Office 2007 és a Longhorn Server első Beta 2 példányait a Chevron Corporation olajtársaság képviselőjének. A Chevron egyike azon számos ügyfélnek, akik a korai telepítési program keretében már mindhárom platformot asztali gépek és szerverek százain telepítik és tesztelik.

Hamarosan bárki kipróbálhatja

A Windows Vista Beta 2 és a Longhorn Server Beta 2 -- mindkettő build 5384 -- már elérhető az MSDN vagy TechNet előfizetéssel rendelkező fejlesztők és IT-szakemberek számára, valamint a Technológia Adaptációs Programok (TAP) és a TechBeta program tagjai számára, az Office 2007 előzetese pedig bárki számára ingyen letölthető a termék weboldaláról. A Microsoft ígérete szerint pár hét múlva a Vista és a Longhorn Server bétaváltozatai is elérhetők lesznek a nagyközönség számára.

A vállalat eredetileg úgy tervezte, hogy a Vista és az Office 2007 még az idei év végén a boltok polcaira kerül, március végén azonban úgy határoztak, mindkét szoftver megjelenését 2007 januárjára halasztják, bár egyes vélemények szerint a Microsoft még ezeket a határidőket is képtelen lesz tartani. Elemzők szerint ugyanakkor a béták mostani kiadása azt bizonyítja, hogy a Microsoft a tervezett ütemben halad a fejlesztésekkel.

Jönnek a szerverek!

A Longhorn Server végleges változata szintén 2007-ben, az év második felében fog megjelenni, de ezt még 2007 elején meg fogja előzni egy harmadik béta, illetve számos CTP (community technology preview) változat is napvilágot lát majd. A WinHEC-en elhangzott, hogy a Microsoft ügyfelei idén nyáron már lehetőséget kapnak arra, hogy a Longhorn Server Beta 2-t és az IIS 7 webszervert éles környezetben kipróbálják.

A konferencián elhangzott, hogy a Longhorn Server mellett milyen termékekkel készül a Microsoft. Ezek közé tartozik az idén nyárra ígért Small Business Server R2 és a Windows Server 2003 Compute Cluster Edition, illetve a távolabbi jövőben várható, kifejezetten középvállalatoknak szánt "Centro". A Centro a 25-500 PC-vel rendelkező vállalatoknak szánt szervertermék, amelynek megjelenését 2007-re ígéri a cég.

A Microsoft emellett fontolgatja egy Windows Server Branch Office változat kiadását is, azonban erre 2008 előtt aligha kerül sor. Ezt követheti majd a Longhorn Server R2, amelynek megjelenése 2009-re tehető. A Longhorn Server R2 többek között tartalmazni fogja a Windows Server Virtualization hypervisort ("Viridian"), valamint a Windows PowerShellt ("Monad") -- hangzott el a konferencián.

Korábban lehetett hallani olyan pletykákat, amelyek szerint a Microsoft egy kifejezetten otthoni szervertermékkel is piacra lépne, azonban a Home Serverről egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot, így az sem biztos hogy valaha megjelenik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról