Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 24. 09:45

Némileg gyengült a szerverpiac az első negyedévben

Az idei első negyedévben hosszú ideig tartós stabil növekedés után némileg visszaestek a szerver-eladások -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató cég szerint az év első három hónapjában a gyártók 1,9 százalékkal kisebb bevételt realizáltak, mint egy évvel korábban, ez elsősorban az olcsó, x86-os rendszerek terjedésének köszönhető. Az eladott szerverek darabszáma 9,5 százalékkal nőtt 2005 első negyedévéhez képest, a forgalom 11,9 milliárd dollárt tett ki.

[HWSW] Az idei első negyedévben hosszú ideig tartós stabil növekedés után némileg visszaestek a szerver-eladások -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató cég szerint az év első három hónapjában a gyártók 1,9 százalékkal kisebb bevételt realizáltak, mint egy évvel korábban, ez elsősorban az olcsó, x86-os rendszerek terjedésének köszönhető. Az eladott szerverek darabszáma 9,5 százalékkal nőtt 2005 első negyedévéhez képest, a forgalom 11,9 milliárd dollárt tett ki.

Érdekesség, hogy bár már jó ideje az olcsó, többnyire x86-os kiszolgálók adják a szerverpiac motorját, az eladások ebben a szegmensben mindössze 6,3 százalékkal nőttek a tavalyi első negyedévhez képest. Három éve nem fordult elő, hogy az alsó kategóriás szerverek forgalma ilyen kis mértékben növekedett volna. Ezek után nem meglepő, ha a legalsó szegmens növekedése nem tudta ellensúlyozni a középkategóriás (25-500 ezer dollár közötti árú) kiszolgálók 16,2 százalékos és a felső kategóriás (500 ezer dollárnál drágább) rendszerek 3,2 százalékos forgalmi visszaesését. A legfelső kategóriás szerverek forgalma már hat negyedéve folyamatosan csökken.

Egyre népszerűbb az AMD Opteron

Az x86 processzoros szerverek forgalma 6,3 százalékkal 6,1 milliárd dollárra nőtt, az eladott gépek száma eközben 12,1 százalékkal 1,7 millióra emelkedett. Bár a nagy gyártók mindegyike növelte x86-os szervereladásait, csak az IBM és a Sun tudott a piaci növekedést felülmúló ütemben bővíteni. A Sunnál az x86-szerverek forgalma 84,3 százalékkal nőtt, bár az is igaz, hogy a cégnek most először vannak valóban versenyképes ajánlatai ebben a szegmensben. A legtöbb x86-os szervert a HP adta el, a második a Dell, a harmadik az IBM volt.

Az IDC elemzése megjegyzi, hogy bár az x86 szerverpiac a vártnál kisebb mértékben nőtt, egyes szegmensek kifejezetten látványos fellendülést produkáltak, a négyprocesszoros (-foglalatos) kiszolgálók eladásai például több mint 20 százalékkal nőttek, ahogy egyre több cég választja ezeket a rendszereket szerverkonszolidációs feladatokra. Ebben a szegmensben különösen jól teljesítettek az Opteronok, az AMD processzoraira épülő szerverek a szerverpiac története során először mutattak fel 1 milliárd dollár feletti negyedéves forgalmat. Az x86 szegmens királyánál, a HP-nál a bevételek ötödét már az Opteron-alapú gépek hozták. Amint arról beszámoltunk, az év végétől az eddig kizárólag Intel-alapú gépeket kínáló Dell is forgalmaz majd opteronos szervereket.

A blade szerverek forgalma 29,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, a gyártók bevétele pedig 43,4 százalékkal nőtt. A blade kiszolgálók összes eladásai 591 millió dollárt tettek ki, vagyis a teljes piac 5 százalékát adták. A blade-ek legnagyobb gyártója 40 százalék feletti piaci részesedéssel az IBM, a második a HP (35,6%), a harmadik a Dell (11,1%). Ebben a szegmensben figyelemre méltó volt, hogy a Dell a piaci növekedésnél kétszer gyorsabban növelte eladásait. Az IDC szerint az egyprocesszoros blade-eket egyre több helyen váltják fel a két- és négyprocesszoros megoldások, akár konszolidációs feladatok futtatására is.

A legtöbb szerver Windowst futtat

A Windowst futtató szerverek továbbra is egyre népszerűbbek, a leszállított gépek száma 12,9 százalékkal, az elért bevétel pedig 5,9 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A Microsoft operációs rendszere már átvették a vezetést a szerverpiacon is, a 4,4 milliárdos bevétel jóval több mint amelyet bármelyik másik operációs rendszer magáénak tudhat. Az első negyedévben az összes szerver-eladások 37,1 százalékát adták a windowsos gépek.

Eközben a UNIX-os szerverek mélyrepülése folytatódott, az eladások 8,7 százalékkal, a bevételek pedig 7,1 százalékkal estek vissza. A legnagyobb fellendülést természetesen most is a linuxos kiszolgálók produkálták, amelyek már tizenöt negyedéve állnak a növekedés élvonalában. A szabad operációs rendszerre épülő szerverek darabszám szerint 14,4 százalékkal, bevétel szerint pedig 17 százalékkal múlták felül tavalyi első negyedéves önmagukat. A linuxos szerverek már a teljes szerverpiaci bevétel 12,2 százalékát adják és elemzők szerint a növekedés a jövőben továbbra is folytatódni fog, bár némileg lassul majd.

Az IDC adatai szerint az Itanium-alapú szerverek forgalma 41,8 százalékkal emelkedett, ezek a gépek már több mint 10 százalékkal részesednek az x86-on kívüli szerverpiacból. Az Itaniumra épülő kiszolgálók a Távol-Keleten és Nyugat-Európában érték el a legnagyobb növekedést.

Élen a HP

Ami a gyártók rangsorát illeti, a HP bevétel szerinti 28,1 százalékos részesedésével némileg megelőzte az IBM-et, amely 27,9 százalékot ért el. Előbbi cég 0,4 százalékponttal növelte részesedését, utóbbi pedig 0,5 százalékpontot vesztett belőle. A bronzérmet a Dell szerezte meg, amelynek bevételnövekedése most csak 3,6 százalékos volt, mégis némileg növelte piaci részesedését, amely az első negyedévben 11,1 százalék volt. Szintén növekedett a Sun, a cég a bevételek 5,8 százalékos növekedése mellett 10,8 százalékra tornázta fel piaci részesedését. Az IDC elemzése megjegyzi, hogy az UltraSPARC IV+ processzoros szerverek mellett az Opteron és UltraSPARC T1 chipes termékcsaládok egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a vevőkből. Az ötödik a Fujitsu Siemenss volt, amely 6,9 százalékos részesedést szerzett.

A HP a leszállított gépek száma szerint megőrizte vezető pozícióját, az eladások 7,8 százalékos növekedése most 29,9 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég. A második helyezett Dell 24 százalékot szerzett, 0,5 százalékponttal kevesebbet mint 2005 első negyedévében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról