Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 17. 13:29

Microsoft .NET alkalmazások Linuxon: itt a Mono 1.2 előzetese

A Novell bejelentette a Mono 1.2-es verziójának bétaváltozatát , amely támogatást biztosít a Microsoft Windows.Forms elemekhez, ezáltal megkönnyíti a kliensoldali .NET alkalmazások portolását Linuxra. A Mono 1.2 további újdonságokat is tartalmaz, mint például a bővített platform- és hardvertámogatás, virtuálisgép-frissítések és továbbfejlesztett Java- támogatás. A vállalat szerint javult a teljesítmény, a memóriafelhasználás és a stabilitás is.

[HWSW] A Novell bejelentette a Mono 1.2-es verziójának bétaváltozatát, amely támogatást biztosít a Microsoft Windows.Forms elemekhez, ezáltal megkönnyíti a kliensoldali .NET alkalmazások portolását Linuxra. A Mono 1.2 további újdonságokat is tartalmaz, mint például a bővített platform- és hardvertámogatás, virtuálisgép-frissítések és továbbfejlesztett Java- támogatás. A vállalat szerint javult a teljesítmény, a memóriafelhasználás és a stabilitás is.

Amint az ismert, a nyílt forrású Mono egy Microsoft .NET szabvánnyal kompatibilis fejlesztőkészlet és alkalmazásfuttató környezet, amely számos operációs rendszeren és hardverplatformon fut. A Mono a kulcsfontosságú .NET-kompatibilis komponenseket tartalmazza, ilyen például a C# fordító, egy virtuális futtatórendszer és a könyvtárak egyre gyarapodó készlete, mely többek között ASP.Net és ADO.Net, valamint GNOME- és Linux-specifikus könyvtárakból áll. A szoftver fejlesztése még 2001-ben kezdődött meg a Ximian égisze alatt, amelyet aztán 2003 augusztusában vásárolt fel a Novell.

"A jelenlegi bétaverzióval egy nagyon fontos problémát oldottunk meg: egyszerűbbé tettük a Microsoft felhasználói felületek lefordítását Linuxra. Ez lényeges előrelépést jelent a kliensoldali Linux alkalmazások számának növelésében" -- mondta Miguel de Icaza, a Novell fejlesztői platformokért felelős részlegének alelnöke és a Mono projekt felelőse. "A Mono mára olyan fejlettségi szintet ért el, amely révén az ASP.NET és a Windows.Forms elemek Linuxra történő átvitele minden eddiginél könnyebbé vált. A bétaprogram mindenki számára hozzáférhető, így a fejlesztők tesztelhetik a legújabb verziót és megoszthatják velünk tapasztalataikat."

A Mono a már meglévő .NET alkalmazások több operációs rendszeren való használata mellett új alkalmazások fejlesztését is lehetővé teszi. Számos új linuxos asztali alkalmazást fejlesztettek ki a Mono segítségével, többek között a Banshee zenelejátszót, az F-spot fényképkezelő programot, valamint az iFolder és a Beagle keresőprogramokat. Ezek az alkalmazások a hamarosan megjelenő Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 programcsomagban is megtalálhatóak lesznek majd.

A Mono 1.2 bétaverziója teljes körű támogatást biztosít a .NET 1.1, és részben a 2.0 verziójához is. A Mono keretrendszer számos operációs rendszert (pl. Linux, Mac OS X, Solaris, BSD, Windows) és hardverplatformot (x86, x64, IA-64, PowerPC, ARM, s390, SPARC) támogat. A Mono 1.2 bétája letölthető a Mono projekt weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról