:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 17. 09:02

Felével nőtt a HP nyeresége

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] Felével növekedett a HP nettó profitja a legutóbbi negyedévben, miközben a bevétel 4,6 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának szintjét, vagyis a Mark Hurd elnök-vezérigazgató által elkezdett racionalizálási és átszervezési folyamat meghozta gyümölcsét: az összes üzletág növelte profitábilitását.

Az április 30-án véget ért második negyedévben a HP 22,55 milliárd dolláros bevétel mellett 1,46 milliárd nettó profitot könyvelhetett el, míg egy évvel korábban 21,57 milliárdos forgalomról és 966 milliós eredményről számolt be. A HP a jelenlegi negyedévre vonatkozó prognózisát is megemelte, a cég immár 21,8 milliárdos forgalmat és 45-48 centes részvényenkénti üzemi eredmény vár, szemben az elemzők 43 centes előrejelzésével. A teljes pénzügyi évre 91 milliárd dolláros bevételt valószínűsítenek a HP vezetői.

Kétszer több Itanium-alapú szerver fogyott

A HP személyi számítógépeinek forgalma 10 százalékkal növekedett, az eladott termékek száma pedig 16 százalékkal nőtt. Kiemelkedően jól fogytak a noteszgépek, amelyek bevétele 27 százalékkal múlta felül a tavalyi második negyedév szintjét. Erős volt a HP az otthoni gépek piacán, ebben a szegmensben 24 százalékos bevétel-növekedést ért el. A hosszú ideig veszteséges PC-részleg 3,6 százalékos üzemi eredményhányadot és 147 milliós üzemi eredményt tudott felmutatni.

A szerver-üzletág bevétele csupán 2 százalékkal nőtt. Az x86-alapú kiszolgálók bevétele 4 százalékot emelkedett, a blade-ek ugyanakkor 60 százalékos növekedést produkáltak. Az Itanium-alapú iItegrity család forgalma közel kétszeresére duzzadt, ám ezt ellensúlyozta a PA-RISC és Alpha processzoros szerverek iránti kereslet apadása. Összességében az üzleti kritikus szerverek forgalma 7 százalékkal esett vissza. A tárolóeszközök 8 százalékos növekedést értek el, figyelemre méltó volt az Enetrprise Virtual Array termékcsalád 46 százalékos forgalombővülése. A szerverekért és tárolókért felelős részleg közel megduplázta üzemi nyereségét.

A nyomtatási és képalkotási részleg forgalma egy év alatt 5 százalékkal nőtt. A fogyasztói termékek 8 százalékos visszaesése mellett a vállalati hardverek 4, a kellékanyagok 10 százalékos növekedést produkáltak. Kiemelkedő volt a színes lézernyomtatók iránti kereslet, az ilyen berendezések 38 százalékos forgalmi növekedést értek el, a multifunkciós készülékek bevétele pedig még ennél is jobban, 44 százalékkal nőtt. Az üzemi eredmény a tavalyi 814 millió dollár után most 1 milliárd dollárt tett ki.

A szoftver-divízió -- részben a felvásárlásoknak köszönhetően -- 20 százalékkal növelte bevételét, az OpenView és OpenCall termékek forgalma 25, illetve 11 százalékkal emelkedett. A szoftverrészleg javított az egy évvel ezelőtti veszteség után most némi nyereséget tudott felmutatni. A szolgáltatásokért felelős üzletág 2 százalékos bevétel-csökkenést volt kénytelen elszenvedni, bár az üzemi haszonrés 7,3 százalékról 8,9 százalékra emelkedett.

További elbocsátások várhatók

Az átszervezési program részeként a negyedév során 1600 állást szűnt meg a Hewlett-Packardnál. A vállalat összesen 15 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi, ugyanakkor bizonyos területeken új dolgozókat vesz fel, például a vállalati értékesítési csapatokba. "Bár még sok a dolgunk, egy erősebb, versenyképesebb HP-t építünk" -- mondta az eredmények kapcsán Hurd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.