Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 15. 12:32

Átcímkézett proceszorral bukott le egy kínai kutatómérnök

Csen Dzsin
Csen Dzsin
[HWSW] Elbocsátották Kína egyik legnagyobb egyetemének dékánját, miután kiderült hogy a saját tervezésűnek mondott jelfeldolgozó processzora egyszerű hamisítás, egy már meglevő termék átcímkézésével született.

Presztízsveszteség

A sanghaji Dzsiaotong Egyetem pénteken adta hírül, hogy azonnali hatállyal elbocsátotta Csen Dzsint, a mikroelektronikai kar dékánját, miután bebizonyosodott, hogy az általa saját fejlesztésűnek mondott Hanxin processzorok valójában hamisítványok. Dzsint megfosztották minden kitüntetésétől és eltiltották az összes, kormányzati támogatással működő kutatás-fejlesztési projektben való részvételtől. Az egyetem közleményben ítélte el Dzsin "szégyenletes" tettét, amely "nem méltó sem kutatóhoz, sem tanárhoz".

Godson-2
A világ legnépesebb országának célja, hogy minél több területen függetlenítse magát a külföldi technológiától és szellemi tulajdontól, ezért pár éve processzorokkal kapcsolatos fejlesztések is zajlanak az országban, egyelőre viszonylag kevés sikerrel. A szintén kínai fejlesztésűnek mondott Godson lapkákról tavaly derült ki, hogy azok a MIPS architektúrára épülnek, a 64 bites Godson-2 chip pedig 95 százalékban megegyezik a MIPS R10000 processzorral, amely még 1995-ben került piacra.
Az ügy jelentős presztízsveszteség az ország számára, amely 2003-ban jelentős hazai tudományos áttörésként mutatta be a Csen által "tervezett" Hanxin chipeket és az egyetemi fejlesztői laboratóriumot még Ven Csia-Pao miniszterelnök is megtisztelte látogatásával. Pár hónappal később bejelentették a Hanxin 2 és Hanxin 3 fejlesztésének kezdetét. Dzsen leszerepelése különösen azért kínos Kína számára, mert a mobiltelefonokba és más hordozható eszközökbe szánt processzorokról annak idején azt állították, hogy azokat a kormányzati szervek bevizsgálták, most pedig kiderült róluk, hogy képességeik meg sem közelítik a papírformát.

Fejlesztés helyett átcímkézés

Egy névtelen feljelentés után tavaly decemberben indult meg a nyomozás, amely feltárta, hogy Dzsin megtévesztette az egyetemet és a kormányzati szakértőket annak érdekében, hogy azok jelentős támogatással járuljanak hozzá a fejlesztéshez, amelyet a Shanghai Hanxin Semiconductor Technology, Dzsin vállalata végzett volna -- írja a Csinhua nemzeti hírügynökség.

Dzsin valójában a Motorolából leválasztott Freescale Semiconductor chipjeit szerezte meg, majd olcsón dolgozó munkásokkal egyszerűen eltávolíttatta róluk a márkajelzést és feliratokat, majd a saját cégének emblémájával helyettesítette azokat. A kutatáshoz 114 millió jüan (~3 milliárd forint) támogatást folyósított a kormányzat, amelyet most Dzsinnek vissza kell fizetnie. Hogy a szakembert büntetőjogilag is felelősségre vonják-e, egyelőre nem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról