Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 10. 15:55

USB-kulccsal gyorsítható a Windows Vista

A Microsoft a Lurdy-házban tartotta TechNet szemináriumának legújabb előadását, amely a Windows Vista újdonságairól szólt. A nagyközönség számára jövő januárban hozzáférhető operációs rendszer számos új szolgáltatása bemutatásra került, többek között az Aero Glass kezelőfelület, az új biztonsági funkciók, a teljesen újraírt hálózatkezelés, a Bitlocker titkosítás, a mobil és multimédiás szolgáltatások, vagy a telepítés.

[HWSW] A Microsoft a Lurdy-házban tartotta TechNet szemináriumának legújabb előadását, amely a Windows Vista újdonságairól szólt. A nagyközönség számára jövő januárban hozzáférhető operációs rendszer számos új szolgáltatása bemutatásra került, többek között az Aero Glass kezelőfelület, az új biztonsági funkciók, a teljesen újraírt hálózatkezelés, a Bitlocker titkosítás, a mobil és multimédiás szolgáltatások, vagy a telepítés.

Intelligens gyorsítás

Ezekről az újdonságokról a HWSW korábbi írásaiban már esett szó, azonban az egyelőre Superfetch kódnéven fejlesztett funkcióról most hallottunk először. A Superfetch lehetővé teszi, hogy a rendszer működését egy USB-s pendrive vagy egy flash memóriakártya segítségével gyorsítsuk, ez elsősorban noteszgépek esetében jöhet jól, amelyek az asztali gépekénél lassabb merevlemezzel rendelkeznek. A Vista a rendszermemóriánál lassabb, de -- véletlen elérésnél -- a merevlemeznél akár tízszer, hússzor gyorsabb flash memóriát egyfajta gyorsítótárként használja.

Már a Windows XP is rendelkezik előtöltés (prefetch) funkcióval, amikoris az operációs rendszer megpróbálja kitalálni, a felhasználónak a közeljövőben milyen adatokra lesz szüksége és azokat a merevlemezen található virtuális memóriából a rendszermemóriába tölti be. Ennek egyfajta továbbfejlesztése a Superfetch, amely tulajdonképpen a flash memóriát a rendszermemória és a virtuális memória, illetve a merevlemez közötti cache-ként veszi igénybe. A Superfetch ráadásul intelligens is, megfigyeli a felhasználó szokásait, az egyes alkamazások futását és adatigényét és ehhez igazítja az adatok cache-elését.

A Superfetch bekapcsolásához az szükséges, hogy a használt pendrive vagy flash memóriakártya gyorsan írható és olvasható legyen, ezt a Vista ellenőrzi és csak megfelelő sebesség mellett engedi a szolgáltatás bekapcsolását. A felhasznált tárkapacitást az eszköz kapacitásához mérten a Vista automatikusan beállítja, de természetesen ezt a felhasználó felülbírálhatja, a Superfetch bekapcsolásához azonban legalább 64 megabájt szabad helyre lesz szükség.

A Superfetch használatakor a gyakran használt fájlok, programok, állományok (pl. DLL-eka viszonylag lassú merevlemez helyett a flash memóriában tárolódnak, így a velük való munka felgyorsulhat. Mivel a megoldás "write-through", az ide írt adatok a merevlemezen is tárolásra kerülnek, vagyis akkor sem történik adatvesztés, ha a kártyát vagy a pendrive-ot eltávolítjuk a számítógépből. Az adatokat ráadásul titkosítva írja a flash memóriába a Vista, azaz illetéktelen kezekbe kerülése esetén sincs ok az aggodalomra.

BitLocker

Az USB-kulcsok hardveres kulcsként is használhatók a Vistában, mégpedig a Bitlocker lemeztitkosító eljárással. A Bitlocker egész partíciók titkosítására szolgál, a számítógép ellopása esetén védelmet nyújtva az illetéktelen hozzáférésekkel szemben. A titkosítás feloldásához használatos kulcsot a Vista a gépbe épített TPM modulban vagy USB-kulcson képes tárolni, de akár a két megoldás együtt is használható. Ilyenkor a Vista rendszerlemezét csak az adott USB-kulcs behelyezésével lehet elérni, vagyis a biztonság fizikai eszközhöz kötött, ami szakértők szerint nagyban elősegíti, hogy a felhasználók több figyelmet fordítsanak a biztonságra.

Általános nézet, hogy a biztonság fizikai tárgyakkal való összerendelése hatékony eszköz, mivel a jelszavaikkal sokan hanyagul bánnak, felírják a gép mellé vagy elmondják az ismerőseiknek, de egy tárgyra már vigyáznak, mint ahogy egy bankkártyára vagy a kocsi kulcsára. Természetesen a számítógép és az USB-kulcs együttes ellopása esetén a Bitlocker sem nyújt védelmet, mint ahogy egy autó is könnyen ellopható, ha a tulaj benne hagyja a kulcsot. A Bitlocker ugyanakkor használható PIN-kóddal is, ha a számítógépben van TPM modul.

Bár jelenleg is léteznek olyan notebookok, amelyek valamiféle védelemmel vannak ellátva az illetéktelen hozzáférések ellen, azok rendszerint a rendszerindításra korlátozódnak, nem pedig a merevlemezen található adatokat védik. A Microsoft szerint a Bitlocker előnye még ezekhez képest, hogy szabványos, bármelyik gépen használható, akár egy hétköznapi asztali gépen vagy notebookon is, csak az szükséges hozzá, hogy a gép képes legyen USB-eszközről bootolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról