Szerző: Ady Krisztián

2006. május 10. 10:55

Takarékosabbak és gyorsabbak lehetnek a Samsung flashmemóriát tartalmazó merevlemezei

Akár már 2006 végén elérhetőek lesznek a Samsung legújabb, nagy mennyiségű memóriát tartalmazó hibrid merevlemezei. Az elsősorban noteszgépek és más hordozható berendezések számára kifejlesztett új háttértárolók nem csak energiát spórolhatnak, de akár gyorsabban is képesek betölteni az operációs rendszert. A Microsofttal közösen fejlesztett új merevlemezt támogatni fogja a Vista is.

[HWSW] Akár már 2006 végén elérhetőek lesznek a Samsung legújabb, nagy mennyiségű memóriát tartalmazó hibrid merevlemezei. Az elsősorban noteszgépek és más hordozható berendezések számára kifejlesztett új háttértárolók nem csak energiát spórolhatnak, de akár gyorsabban is képesek betölteni az operációs rendszert. A Microsofttal közösen fejlesztett új merevlemezt támogatni fogja a Vista is.

A Samsung elsőként 2003-ban mutatta be a merevlemezben alkalmazott, nagy olvasási sebességre képes OneNAND flash memórialapkáit, melyből a prototípusban egy 1 gigabites kapacitású foglalt helyet. A hibrid merevlemez 128 megabájtnyi nem felejtő memóriája a kapacitása megteltéig gyűjti a merevlemezre írandó adatokat, így a merevlemez tányérjainak forgását eddig az időpontig le lehet lassítani, vagy akár le is lehet kapcsolni. Ez akár 95 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet a folyamatosan pörgő tányérú változatokhoz képest. Az álló tányérok növelik a meghajtó megbízhatóságát is, mivel az jobban ellenáll az ütődéseknek, külső hatásoknak.

A nem felejtő memória beépítésének másik előnye, hogy egy úgynevezett boot-buffer létrehozásával jelentősen felgyorsíthatja az operációs rendszer betöltődését. A Microsofttal közösen fejlesztett rendszert támogatni fogja a Vista is, így az ősszel, illetve tél folyamán megjelenő első hibrid merevlemezek különleges képességeit már a Vistával is ki lehet majd aknázni. A hibrid merevlemezt elsőként az április végén megrendezett Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) konferencián lehetett működés közben megtekinteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról