Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 8. 11:10

OpenDocument-támogatás a Microsoft Office-hoz

Szoftverfejlesztők egy csoportja létrehozott egy kiegészítőt a Microsoft Office-hoz, amelynek segítségével az irodai szoftvercsomag képes írni és olvasni az OpenDocument formátumú fájlokat, amelyeket eredetileg nem támogat.

[HWSW] Szoftverfejlesztők egy csoportja létrehozott egy kiegészítőt a Microsoft Office-hoz, amelynek segítségével az irodai szoftvercsomag képes írni és olvasni az OpenDocument formátumú fájlokat, amelyeket eredetileg nem támogat.

A plugin beépül az Office-ba és a fájlműveleteknél (megnyitás, mentés) lehetővé teszi az ODF állományok használatát is. Az Office úgy jeleníti meg az OpenDocument fájlokat, mintha azok natív Office dokumentumok lennének. A szoftver fejlesztése már egy éve zajlik és az első tesztek most fejezdőtek be, ennek ellenére a program még nem férhető hozzá nyilvánosan.

Azáltal, hogy az Office is támogatni fogja az ODF fájlokat, megnőhet azok népszerűsége és elterjedtsége, amely e formátum javára billentheti a mérleget a Microsoft Open XML-lel folytatott harcban. Az OpenDocumentet máris számos szoftver támogatja, köztük az OpenOffice, az IBM Lotus Workplace vagy a KOffice. A plugin ugyanakkor az Office malmára is hajthatja a vizet, hiszen azáltal, hogy a Microsoft szoftvere is lehőséget biztosít az OpenDocument fájlok használatára, háttérbe szorulhatnak a rivális irodai szoftverek.

Alan Yates, a Microsoft infomunkás csoportjának vezetője elmondta, várható volt egy ilyen szoftver piaci megjelenése. A vállalat nem működött közre a plugin fejlesztésében és egyelőre nem is látták azt, így az sem világos, hogy jogi szempontokból a szoftver "tiszta-e", azonban Yates úgy véli, amennyiben a fejlesztők csak azokat az információkat használták fel, amelyeket a Microsoft nyilvánosságra hozott a saját fájlformátumairól, nem lesz probléma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról