Szerző: Bizó Dániel

2006. május 3. 14:36

Jótékonyság és üzlet: egymilliárd dollárt szán az Intel a fejlődő világ felzárkóztatására

[The Wall Street Journal/HWSW] Az Intel közölte, hogy 5 év alatt egymilliárd dollárt tervez fordítani a fejlődő országok technológiai megsegítésére. A World Ahead nevezetű program egyesíti a vállalat által korábban finanszírozott projekteket, és továbbiakkal egészíti ki azokat. A világ legnagyobb félvezetőgyártója számítógépekkel, internet-hozzáféréssel valamint oktatással igyekszik javítani az elmaradott országok helyzetén.

[The Wall Street Journal/HWSW] Az Intel közölte, hogy 5 év alatt egymilliárd dollárt tervez fordítani a fejlődő országok technológiai megsegítésére. A World Ahead nevezetű program egyesíti a vállalat által korábban finanszírozott projekteket, és továbbiakkal egészíti ki azokat. A világ legnagyobb félvezetőgyártója számítógépekkel, internet-hozzáféréssel valamint oktatással igyekszik javítani az elmaradott országok helyzetén.

Mindenki jól jár

A tervezet mögött nem csak karitatív szándék húzódik mag, hanem az üzleti logika is megtalálható. A fejlettebb államok folyamatosan telítődő piacai egyre kevesebb növekedési lehetőséget kínálnak, miközben a fejlődő világ túlnyomó részében nagyon kevés számítógép található. Az Intel befektetői konferenciáján a növekedési lehetőségekkel kapcsolatban mutatott rá, hogy az Egyesült Államokban 83,3 százalékos a PC-penetráció, addig ez a mutató az elmaradott országokban 2,8 százalék. Ráadásul a Föld népességének nagyobb része ez utóbbi kategóriába tartozó államokban él, gondoljunk csak a nagyjából 3 milliárd embernek otthont adó távol-keleti térségre, valamint Dél-Amerikára, Afrikára.

Paul Otellini elnök-vezérigazgató szerint a program nem csak a világnak, hanem az Intelnek is jó tehát. "Üzletileg biztosan kifizetődő" -- mondta el a vezér. A legnagyobb növekedési lehetőségekkel a BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína piacai kecsegtetnek a következő évek során, átlagosan 18 százalék feletti éves bővüléssel.

A World Ahead program három prioritással rendelkezik: elérhető árú, a helyi igényekre szabott számítógéppel ellátni a szegényebb régiókat; hozzáférést biztosítani a szélessávú internethez, sok esetben a vállalat WiMAX technológiája segítségével; végül képzésben részesíteni az oktatókat és a tanulókat egyaránt. Az Intel eddig is mintegy 100 millió dollárt fordított évente ilyen célokra, és az ezt magába foglaló World Ahead pedig megduplázza ezt az összeget.

Párhuzamos projektek

Az Intel mellett mások is tesznek hasonló erőfeszítéseket, többek között a rivális AMD, amely korábban meghirdette az 50x15 programot. Az 50x15 arra utal, hogy 2015-re a Föld népességének fele, azaz 50 százaléka férjen hozzá internetre csatlakozó számítógéphez. Ennek érdekében alkotta meg olcsó, alsó-kategóriás alkatrészekből felépülő, porálló számítógépét, a Personal Internet Communicatort (PIC). Szintén az AMD a beszállító az MIT azon projektjébe, amely egy rendkívül olcsó, akár 200 dollárért is legyártható, egyedileg tervezett notebook létrehozását célozza meg, amelyhez aztán a fejlődő országok különféle programok révén 100 dollárért férhetnek hozzá.

AMD PIC
Az AMD Personal Internet Communicator

Mindkét gép komoly kompromisszumokat köt azonban a teljesítmény és a funkcionalitás terén, annak érdekében, hogy leszorítható legyen az áruk. A koncepció lényege az internetcsatlakozás, tehát egyfajta terminálként fogatóak fel ezek a megoldások. Az Intel elképzelései szerint viszont teljes értékű, korszerű számítógépekre van szüksége a fejlődő országoknak is -- nem pedig "játékszerekre", ahogyan fogalmaztak a vállalat képviselői. Ezért olyan olcsó megoldásokat keresnek, amely nem köti meg a felhasználók kezét, és akár szélsőséges körülmények között is üzemel.

India

Ennek egyik példája az Indiában elindított Jagruti-kezdeményezés, amelynek keretein belül olyan PC-t alkottak meg, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek, szűrőkkel a párás és poros levegőnek, valamint beépített szünetmentes tápja révén áthidalja az áramellátásban jelentkező ingadozásokat, kimaradásokat. Ezen túlmenően a gép akár egy autó akkumulátoráról is üzemeltethető, fogyasztása 100 Watt alatt marad. Egy-egy, az alacsony árat szem előtt tartó gép azonban így is túl drága az indiaiak többségének számára, ezért azok közösségekben használják a számukra drága technológiákat, mint a PC vagy a mobiltelefon.

Intel közösségi PC

Ezt felismerve az Intel által támogatott számítógépek többfelhasználós szoftverkörnyezetre vannak felkészítve, és alacsony, néhány ezer forintos havi részletre már elvihetőek. Rengeteg elmaradott vidéken jelenhet meg ezáltal számítógép, melynek a helyiek sok téren vehetik hasznát -- például tőzsdén, azonnali áron értékesítik árujukat. Az emberek, főként a gyerekek ismeretekhez férhetnek hozzá, elsajátíthatják a számítógép kezelésének alapelemeit. Az igények felmérése, az oktatási programok és a finanszírozás kérdésének megoldásával az Intel nagyjából 30 százalékos forgalomnövekedést vár a világ második legnépesebb országában.

A 300 dolláros asztali gépek mellett a vállalat 400 dolláros hordozható számítógépet is piacra tervez dobatni partnereivel. Utóbbi jövőre kerülhet forgalomba, ahogyan a referenciaterveket megkapják a számítógépgyártók. World Ahead részeként az Intel 100 ezer számítógépet tervez oktatási célokra ajándékozni, valamint az eddig körülbelül 3 millió oktató számítástechnikai képzésén túl a következő öt év során további 10 milliót tervez bevonni a programba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról