Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 28. 15:37

Elkelt az iWiW

Új tulajdonosa van a régóta létező, de csak az utóbbi időben széles körben ismertté vált hazai közösségi site-nak, az iWiW -nek. A vevő a piaci pletykák szerint a T-Online, lapunk értesülései szerint a legnagyobb hazai internetszolgáltató hétszázmillió és egymilliárd forint közötti összeget, azaz tavalyi nyereségének mintegy felét fizette ki az iWiW-ért.

[HWSW] Új tulajdonosa van a régóta létező, de csak az utóbbi időben széles körben ismertté vált hazai közösségi site-nak, az iWiW-nek. A vevő a piaci pletykák szerint a T-Online, lapunk értesülései szerint a legnagyobb hazai internetszolgáltató hétszázmillió és egymilliárd forint közötti összeget, azaz tavalyi nyereségének mintegy felét fizette ki az iWiW-ért.

Ki kicsoda?

A WiW (Who is Who) 2002-ben indult útjára, a jelenlegi óriási népszerűségére azonban csak 2005 őszén tett szert, amikor -- a nemzetközi social networking oldalak sikerét és példáját látva -- a fejlesztők október végén lehetővé tették a felhasználók számára hogy feltöltsék fotóikat, illetve az új kapcsolatokról e-mailben értesítést kapjanak, valamint több nyelven is elérhetővé tették a szolgáltatást, immár iWiW (International WiW) néven.

A regisztráltak és felhasználók száma ezután pillanatok alatt megugrott, amellyel a kiszolgáló infrastruktúra láthatóan nem tudott lépést tartani, pedig a rendszert információink szerint közel 20 szerver szolgálja ki. Ezért egy időre a meghívók kiküldését leállították és a képek feltöltését is korlátozni kellett, ennek ellenére még mindig gyakoriak a teljesítmény-problémák és leállások.

Az iWIW ma már napi 400 ezer látogatót és 24 millió oldalletöltést mondhat magáénak. Előbbi mutatóját tekintve az iWiW a negyedik legnagyobb a hazai piacon az [origo], a Startlap és az Index mögött, utóbbi kategóriában pedig csak az [origo] előzi meg.

Kifulladásig...

Kérdés az, hogy a növekedést meddig lehet fenntartani, a nagy nemzetközi közösségi oldalak példája is jól mutatja, hogy a látogatottság pillanatok alatt felduzzad, ezután azonban kifullad, ahogy a felhasználók egyre kevesebb ismerőst találnak, illetve egyszerűen ráunnak a szolgáltatásra. Ezt csak folyamatos fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni, azonban ezek a fejlesztések a hardverigény újabb emelkedését hozzák maguk után. Az egy látogatóra jutó üzemeltetési költség annyira magas, hogy egy ilyen oldal csak nehezen lehet nyereséges -- ha lehet egyáltalán.

Eközben már az iWiW sarkát tapossák a trónkövetelők, köztük a nemrégiben indult MyVIP, amely az iWiW gyengélkedését használta ki. Mikor az iWiW a hardverproblémák miatt felfüggesztette a meghívók kiküldését, a felhasználók tömkelege a MyVIP-re vándorolt át, amelynek eredményeképp az új oldal pillanatok alatt elérte a napi 120 ezer látogatót és a 6 millió oldalletöltést. Lapunk értesülései szerint emellett számos hazai versenytárs fejlesztése halad folyamatosan, amelyek mind az iWiW babérjaira pályáznak.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról