Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 28. 12:17

Százmilliárd eurós nagyságrendű megtakarítás érhető el elektronikus közbeszerzéssel

Az Európai Unió nyilvánosságra hozta e-kormányzati cselekvési tervét, amelyben arra szólítja fel a tagországokat hogy építsenek ki és használjanak minél több elektronikus kormányzati szolgáltatást.

[HWSW] Az Európai Unió nyilvánosságra hozta e-kormányzati cselekvési tervét, amelyben arra szólítja fel a tagországokat hogy építsenek ki és használjanak minél több elektronikus kormányzati szolgáltatást.

Költséget csökkent, hatékonyságot növel

Az EU szerint az informatika alkalmazásával százmilliárd eurós nagyságrendű megtakarítás érhető el, például ha a tagországok kormányzatai a (köz)beszerzéseket és a számlázást elektronikusan bonyolítanák, az Unió szintjén évi 300 milliárd eurós költséget sprórolhatnának. Az e-kormányzati cselekvési tervben lefektetett irányelvek szerint 2010-re az összes tagország kormányzata beszerzéseinek 50 százalékát elektronikusan bonyolítja majd.

Az e-kormányzat bevezetésének egy fontos célja a hatékonyság növelése. Az Unió GDP-jének 45 százalékát a kormányzat emészti fel, a kiadásokat az adókból kell fedezni. Az akcióprogram elvárja a tagországoktól hogy a hatékonyság növelése, az adminisztrációs kiadások és idő csökkentése érdekében alkalmazzanak informatikai megoldásokat, ennek mérésére szigorú kritériumrendszert dolgoznak ki. A felszabaduló munkaerőt más, "hasznosabb" feladatok elvégzésére lehet átcsoportosítani.

Bárhol, bármikor, bárki elérhesse

A cselekvési terv kitér arra is, hogy az EU 470 millió polgárának az Unióban utazva vagy akár költözve bárhol el kell tudni érni az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat, ami szükségessé teszi olyan rendszerek kiépítését, amelyek kölcsönösen felismerik és elismerik a különféle elektronikus azonosítókat. Ennek implementálása szintén 2010-re kell elkészüljön az Unió országaiban. Az előkészítő folyamat részeként az Európai Bizottság 2007-re ajánlást dolgoz ki egy közös elektronikus azonosság-menedzsment rendszerre.

Az akcióterv kimondja, hogy az elektronikus kományzatnak csak akkor van értelme, ha azt bárki használhatja. A célkitűzés szerint 2010-re a tagállamoknak biztosítania kell, hogy minden polgárjuk hozzáférhessen az e-kormányzathoz, ennek érdekében a rendszereket ki kell terjeszteni hogy ne csak PC-kről, hanem akár digitális tévékről vagy mobiltelefonokról is elérhetőek legyenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról