Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 28. 10:25

Kétévente mutat be új mikroarchitektúrát az Intel

Jelentős átszervezési tervet jelentett be csütörtökön az Intel részvényeseinek közgyűlésen Paul Otellini elnök-vezérigazgató. A vállalat vezetője elsősorban a szervezeti felépítést és a költségstruktúrát alakítaná át, azonban részleteket, konkrét elképzeléseket egyelőre nem közölt, mivel azok a következő 3 hónap során kerülnek kidolgozásra. Noha tegnapi bejelentésében Otellini nem említett elbocsátásokat, elemzők egybehangzó véleménye szerint ez elkerülhetetlen lesz. A vezető emellett közölte, hogy az Intel a jövőben kétévente kíván új mikroarchitektúrával piacra lépni.

[HWSW] Jelentős átszervezési tervet jelentett be csütörtökön az Intel részvényeseinek közgyűlésen Paul Otellini elnök-vezérigazgató. A vállalat vezetője elsősorban a szervezeti felépítést és a költségstruktúrát alakítaná át, azonban részleteket, konkrét elképzeléseket egyelőre nem közölt, mivel azok a következő 3 hónap során kerülnek kidolgozásra. Noha tegnapi bejelentésében Otellini nem említett elbocsátásokat, elemzők egybehangzó véleménye szerint ez elkerülhetetlen lesz. A vezető emellett közölte, hogy az Intel a jövőben kétévente kíván új mikroarchitektúrával piacra lépni.

Az AMD nyomása alatt

A cél a költségek csökkentése és a hatákonyság növelése. Szakértők úgy vélik, az Intel költségei már nincsenek összhangban a bevételekkel és nyereséggel. A vállalatnak ma már valóban komoly piaci versenyt kell vívnia, az eladásokhoz nem elég a jól csengő márkanév. Az elmúlt években -- főleg az AMD nyomására -- az árak jelentősen csökkentek, az Intel költségszintje azonban nem változott. Piaci elemzők szerint a lehető leghamarabb változásokra van szükség, mielőtt a helyzet rosszabbodik.

Az első negyedévben az Intel 8,9 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első negyedév forgalmánál. A vállalat márciusban közölte, hogy a raktárkészletek felhalmozódása és az AMD térnyerése miatt a negyedéves bevétel 8,7 és 9,1 milliárd dollár között várható. A nettó profit 1,35 milliárd dollárt tett ki, ez 38 százalékos visszaesést jelent. Otellini már a gyatra negyedéves eredmények bejelentésekor közölte, hogy a cég 500 millió dollárral visszafogja idei kutatás-fejlesztési kiadásait. A tegnapi bejelentésben az elnök-vezérigazgató azt mondta, évente legalább egymilliárdos spórolásra van szükség.

Feljön az AMD
A Mercury Research adatai szerint az első negyedévben eladott x86 szerverprocesszoroknak már több mint ötöde volt Opteron. A tavalyi negyedik negyedévben az AMD x86-szerverpiaci részesedése még csak 16,4 százalék volt, az idei első negyedévre ez 22,1 százalékra növekedett. A tavalyi első negyedévhez képest több mint két és félszeresére nőtt az Opteronok piaci részesedése.
A cég eközben történetének egyik legnagyobb termékbevezetésére készül, ugyanis a harmadik negyedévben szinte egyszerre jelenik majd meg a vadonatúj Core mikorarchitektúrára épülő asztali, mobil és szerverprocesszor. A szerverekbe szánt Woodcrestet már júniusban bemutatja az Intel, mivel ebben a szegmensben a leginkább látványos az AMD térnyerése és műszaki fölénye. Júliusban érkezik majd az asztali PC-kbe való Conroe, augusztusban pedig a noteszgépekbe kifejlesztett Merom.

Kétévente új mikroarchitektúra

Otellini elmondta még, hogy az Intel a jövőben kétévente mutat majd be új mikroarchitektúrát, az idén nyáron várható Core-t 2008-ban követi majd a Nehalem, 2010 körül pedig a Gesher. Míg a Core 65 nanométeres csíkszélességgel készül, a Nehalem már a 45, a Gesher pedig a 32 nanométeres technológiára alapoz. Az Intel gyártástechnológia útitervében az egyes eljárások szintén kétévenként követik egymást. A 65 nanométeres chipek tömegtermelése tavaly kezdődött, a 45 nanométeres technológia bevezetését 2007-re, a 32 nanométeres lapkák gyártását pedig 2009-re ígéri a cég.

Az Intel eddig négy-hat évente dobott piacra új mikroarchitektúrát, amelyet aztán apróbb frissítésekkel és a gyártástechnológia folyamatos fejlesztével próbáltak naprakészen tartani. Erre jó példa a 2000-ben megjelent NetBurst, amelyet az azóta eltelt időben négy különféle csíkszélességgel, a mobil és szerver-változatokat is figyelembe véve talán húsznál is több különféle kivitelben gyártottak.

Az Intel belátta, hogy ezzel a stratégiával nem tud tovább harcolni az AMD ellen, amely jelenleg a mobil szegmenst leszámítva minden piacon modernebb, nagyobb teljesítményű és kisebb fogyasztású processzorokat kínál mint a világ legnagyobb chipgyártója. Bár az Intel gyártástechnológiában egy generációval megelőzi az AMD-t és már sorozatban gyártja 65 nanométeres chipjeit, az AMD 90 nanométeres asztali és szerverprocesszorait műszakilag mégis fejlettebbnek ítéli meg a szakmai közönség.

Otellini elmondta, hogy a kétéves termékciklus már 2002-ben megfogalmazódott a vállalatnál, a megvalósulást azonban a közönség csak most láthatja majd. A kétévente történő mikroarchitektúra-váltás ugyanakkor előrevetíti, hogy az egyes változatok közötti különbség valószínűleg sokkal kisebb lesz mint például a NetBurst és a Core között, amelyek megjelenése között 6 év telt el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról