Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 28. 09:09

Az Xbox 360 húzta le a Microsoft eredményeit

Chris Liddell
Chris Liddell
[HWSW] Tegnap tette közzé negyedéves eredményeit a Microsoft, mind a bevétel, mind a profit növekedett, azonban némileg elmaradt az elemzői várakozásoktól. A vállalat közleménye szerint az Xbox 360 vártnál nagyobb alkatrész- és szállítási költségei jelentős hatással voltak a pénzügyi mutatókra.

Jól fogytak a vállalati szoftverek

A március 31-én véget ért harmadik negyedévben a Microsoft 10,9 milliárd dolláros forgalmat realizált, a nettó eredmény pedig 2,98 milliárd dollár, részvényenként 29 cent volt. A vállalat szerint jogi kiadások részvényenként 3 centtel csökkentették a profitot, de a cég még ezek nélkül sem érte volna el az elemzők 33 centes elvárását és a bevétel is alatta maradt a Wall Street 11 milliárd dollárt meghaladó előrejelzésének. Egy évvel korábban a Microsoft 9,6 milliárdos bevétel mellett 2,56 milliárd dollár, részvényenként 23 cent profitról számolt be.

A Microsoft két legnagyobb fejőstehene, a Windowsért és Office-ért felelős részlet a várakozásoknak megfelelően teljesített. Kiemelkedő volt ugyanakkor a vállalati szoftvereket fejlesztő divízió eredménye, a részleg 16 százalékkal nagyobb bevételt és 30 százalékkal nagyobb üzemi eredményt könyvelhetett el mint egy évvel korábban.

Kelendő az Xbox 360

A negyedév során a vállalat 1,7 millió Xbox 360 konzolt értékesített, ezek jelentős részét a korábban felmerült szállítási problémák miatt márciusban. Chris Liddell pénzügyi igazgató elmondta, hogy a szállítási problémák orvosolása a vártnál több pénzbe került, azonban a Microsoft immár képes kielégíteni az Xbox 360 iránti óriási keresletet. A vállalat szerint a tavaly novemberi premiertől idén június végéig, azaz a pénzügyi év végéig 5-5,5 millió Xbox 360 talál majd gazdára, szemben a korábban várt 4,5-5 millióval.

Némileg csökkent az online szolgáltatásokkal foglalkozó MSN részleg bevétele is, a cég szerint elsősorban a Google-lal és a Yahooval folytatott öldöklő verseny miatt. A divízió a tavalyi harmadik negyedévben még 102 millió dollár üzemi eredményt produkált, most azonban 26 milliós veszteséget szenvedett el. Liddell hangsúlyozta, hogy a Microsoft a jövőben sokkal többet költ majd az online szolgáltatások fejlesztésére hogy hosszú távon versenyképes legyen az ellenfeleivel, illetve hogy növelni tudja hirdetési bevételeit.

A Microsoft a következő, tehát 2007 nyarán véget érő pénzügyi évére 49,5 és 50,5 milliárd dollár közötti bevételt vár, a részvényenkénti eredményt pedig 1,36 és 1,41 dollár közé teszik a vezetők. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 49,5 milliárdos bevételre és 1,53 dolláros részvényenkénti nyereségre számítottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról