:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 27. 16:22

Százezer dolláros IBM mainframe

Az IBM egy kifejezetten olcsó mainframe-et jelentett be azon középvállalatok számára, akik üzleti kritikus folyamataikat nem akarják olcsóbb szerverekre bízni, tartva attól, hogy azok nem elég biztonságosak vagy megbízhatóak.

[HWSW] Az IBM egy kifejezetten olcsó mainframe-et jelentett be azon középvállalatok számára, akik üzleti kritikus folyamataikat nem akarják olcsóbb szerverekre bízni, tartva attól, hogy azok nem elég biztonságosak vagy megbízhatóak.

A z9 Business Class számítógép ára 100 ezer dollártól indul, vagyis kevesebb mint fele annyiba kerül mint a jelenleg kapható legolcsóbb IBM mainframe. A mainframe-ek vásárlói és üzemeltetői tradicionálisan a leginkább konzervatív ügyfelek, például bankok, pénzügyi cégek, illetve állami hivatalok. Az ilyen gépek ára csillagászati, hasonlóan az összes hozzájuk kapcsolódó szoftverhez és támogatási szolgáltatáshoz és jelentős részét adják az IBM bevételének.

Noha az IBM szerint a mainframe-ek élnek és virulnak, a számok nem ezt igazolják, tavaly az ilyen rendszerek forgalma 8 százalékkal esett vissza. A mainframe-ek piacát egyre inkább kannibalizálják a RISC-alapú UNIX-os szerverek, illetve a felső kategóriás x86-os kiszolgálók. Az IBM ellentámadásként lehetővé tette a Linux és a Java-alapú alkalmazások futtatását a mainframe gépein, ettől várja a rendszerek ismételt térhódítását. Az IBM szerint ezzel a vállalatok a mainframe-eken konszolidálhatnak olyan feladatokat, amelyeket eddig más szerverekre bíztak.

Hogy az IBM pontosan hová is szánja a z9 Business Class gépeket, azt jól jelzi, hogy a premierre Kínában került sor, ahol a vállalat egyúttal egy mainframe-szoftvereket fejlesztő új központot is megnyitott. A Nagy Kék az AMI Partners felmérését idézte, amely szerint a világ legnépesebb országában 8,3 millió kis- és középvállalat működik, ezen a piacon szeretne minél hamarabb nagy sikert elérni az IBM elsősorban az egészségügyi és a kiskereskedelmi szektorban.

Az új mainframe mellett az IBM bejelentette a System z9 Integrated Information Processort (zIIP), amely egy mainframe-ekben használható, kifejezetten az adatbázis-feladatok végrehajtására szolgáló egység, amely segíségével növelhető a teljesítmény olyan feladatok végrehajtása során, mint az üzleti intelligencia, a vállalatirányítás vagy az adatbányászat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.