Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 20. 12:20

Megjelent az SQL Server 2005 régóta várt első szervizcsomagja

A Microsoft bejelentette az SQL Server 2005 régóta várt első szervizcsomagjának (SP1) megjelenését, amely az ismert hibák javítása mellett számos új funkcióval ruházza fel a mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent adatbázist. Az SQL Server 2005 első javítócsomagja letölthető a Microsoft honlapjáról , valamint elérhető ugyancsak innen az ingyenes SQL Server 2005 Express javított és jelentősen bővített változata.

[HWSW] A Microsoft bejelentette az SQL Server 2005 régóta várt első szervizcsomagjának (SP1) megjelenését, amely az ismert hibák javítása mellett számos új funkcióval ruházza fel a mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent adatbázist. Az SQL Server 2005 első javítócsomagja letölthető a Microsoft honlapjáról, valamint elérhető ugyancsak innen az ingyenes SQL Server 2005 Express javított és jelentősen bővített változata.

Adatbázis-tükrözés és új jelentéskészítési modulok

Az SQL Server 2005 már tartalmazta a rendelkezésre állás javítása érdekében a fürtözés, a snapshot-készítés és -izolálás, valamint az adatbázis-szerverek közötti automatikus naplófájl-átvitel funkciót. Az adatbázis-tükrözés lényegében ezek előnyeit egyesíti azáltal, hogy több független adatbázist működtet párhuzamosan, amelyek a tranzakciós naplófájlok révén folyamatosan szinkronban vannak. Az adatbázis-tükrözést az SQL Server 2005 megjelenése óta eltelt időben mind a Microsoft, mind a felhasználók alapos tesztelésnek vetették alá, a vállalat szerint máris több mint 20 ügyfél használja éles környezetében ezt a funkciót.

Az üzleti intelligencia és a döntéstámogatás segítése érdekében az SP1 két új elemmel is bővíti a Reporting Services modul funkciót, hogy az SAP NetWeaver üzleti intelligencia eszközeivel integráltan is lehessen jelentéseket készíteni. Az egyik elem a Netweaverhez készített .NET Data Provider, míg a másik egy új lekérdezés-tervező, az MDX Query Designer. Ezek segítségével az SAP-felhasználók az SAP BW adattárházban lévő információk felhasználásával készíthetnek jelentéseket.

Új menedzsment-eszközök az Express változathoz

Újdonságot jelent az SQL Server Management Studio Express megjelenése is. Ez az eszközkészlet a SQL Server 2005 Express felhasználói számára biztosít egy grafikus menedzsment-felületet, amivel az SQL-alapú fejlesztések ideje csökkenthető, a kész rendszerek karbantartása pedig tovább egyszerűsíthető. Emellett az eszköz használható a közelmúltban bejelentett SQL Server Everywhere Edition karbantartására is.

Az SQL Server Everywhere egy olyan SQL Server-változat, ami kifejezetten kliensszámítógépekre készült, a kliensoldali alkalmazások lokális adattárolásának egyszerűsítésére. A tervek szerint az SQL Server Everywhere Edition első előzetese a nyáron lesz elérhető, míg hivatalos megjelenése az év végére várható.

Az ingyenes SQL Server 2005 Express Edition esetében az SP1 telepítése után már a kisebb vállalkozások és szoftverfejlesztő cégek is elérhetik az üzleti intelligencia modulok egy részét. Az Express Edition immár tartalmazza a jelentéskészítést támogató SQL Server Reporting Services (SSRS) modult, valamint a Full Text Search funkciót, amivel szabadszavas keresések valósíthatóak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról