Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 20. 09:29

Máris több Intel-alapú Mac fogy mint PowerPC processzoros

Tegnap este tette közzé első negyedéves eredményeit az Apple, a vállalat bevétele elmaradt a várakozásoktól, de a nyeresége felülmúlta az előrejelzéseket. Ismét az iPodok álltak az érdeklődés középpontjában, de jól fogytak az Intel-alapú Mac számítógépek is, amelyekből máris többet értékesít a vállalat, mint a PowerPC processzoros konfigurációkból.

[HWSW] Tegnap este tette közzé első negyedéves eredményeit az Apple, a vállalat bevétele elmaradt a várakozásoktól, de a nyeresége felülmúlta az előrejelzéseket. Ismét az iPodok álltak az érdeklődés középpontjában, de jól fogytak az Intel-alapú Mac számítógépek is, amelyekből máris többet értékesít a vállalat, mint a PowerPC processzoros konfigurációkból.

Az Apple első negyedéves forgalma 4,36 milliárd dollár volt, ez éves szinten 34 százalékos emelkedést jelent, a nettó profit pedig 410 millió dollárt, részvényenként 47 centet tett ki, szemben a tavalyi első negyedév 290 milliós, részvényenként 34 centes nyereségével. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 4,5 milliárdos bevételt és részvényenként 43 centes eredményt vártak, előbbit az Apple nem érte el, utóbbit viszont látványosan túlteljesítette. Az eredmények megfeleltek a cég saját várakozásainak.

Továbbra is az iPod jelenti az Apple fejőstehenét, a népszerű zenelejátszók forgalma egy év alatt 61 százalékkal növekedett. Az első negyedév során az Apple 8,5 millió iPodot adott el 1,7 milliárd dollár értékben, eközben a Mac számítógépek forgalma csupán 1,6 milliárd dollár volt. A PC-eladások mindössze 4 százalékkal múlták felül a megelőző év azonos időszakának szintjét, a negyedév során 1,1 millió darab Mac fogyott.


Apple iBook még PowerPC processzorral

A vállalat az év elején mutatta be Intel-alapú MacBook Pro noteszgépeit és iMac asztali konfigurációit, majd nem sokkal később érkezett az Intel-alapú Mac mini. Az Apple máris több Intel-alapú számítógépet ad el mint PowerPC processzorost, pedig az igen népszerű iBook és Power Mac gépek átállítása Intel-alapokra még meg sem történt.

A Macek viszonylag gyenge forgalmi eredményei azzal is magyarázhatók, hogy sok vevő várja az új Intel-alapú gépeket, illetve azokat az alkalmazásokat, amelyek emulátor nélkül, natívan futnak az Intel-alapú rendszereken. Az egyik ilyen a Photoshop, amelyikből egyelőre csak PowerPC-s változat érhető el, ez a Rosetta nevű emulátorral ugyan futtatható az Intel-alapú Maceken, azonban csak jelentős teljesítmény-veszteséggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról