Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 19. 09:06

Csökkenő bevétel, növekedő nyereség az IBM-nél

Növekedő első negyedéves nyereségről számolt be az IBM, azonban a vállalat forgalma csökkent, mivel korábban megszabadult PC-gyártó részlegétől, a bevétel nagyját adó szolgáltatási divízió pedig nem tudott növekedni.

[HWSW] Növekedő első negyedéves nyereségről számolt be az IBM, azonban a vállalat forgalma csökkent, mivel korábban megszabadult PC-gyártó részlegétől, a bevétel nagyját adó szolgáltatási divízió pedig nem tudott növekedni.

Csökkenő költségek

A Nagy Kék első negyedéves bevétele a tavalyi 22,91 milliárd dollárról 20,66 milliárdra csökkent, részben a fenti okok, részben pedig a dollár gyengülése miatt. A PC-részleg eladását és az árfolyam-ingadozást figyelmen kívül hagyva a forgalom 4 százalékkal növekedett -- jelentette be az IBM. A cég nettó nyeresége 1,71 milliárd dollár, részvényenként 1,08 dollár volt, szemben a tavalyi első negyedévben elért 1,4 milliárd dollárral (részvényenként 84 centtel). Az eredmények felülmúlták az elemzők várakozásait.

Sam Palmisano elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban, kiemelve az egy részvényre jutó magas nyereséget. A profittermelő képesség növekedése szorosan összefügg a PC-részleg eladásával, ugyanis az a divízió régóta veszteséget termelt. A mostani negyedévben az IBM 39 százalékos bruttó haszonrést tudott fekmutatni, míg egy éve ez a mutató csak 36 százalék volt. A részvényenkénti eredmény jelentős emelkedéséhez hozzájárult, hogy az IBM az elmúlt évben 7,7 milliárd dollárért vásárolt vissza saját részvényt, vagyis a kintlevő papírok száma 4,4 százalékkal csökkent.

Elemzők is elismerően nyilatkoztak az IBM negyedéves mutatóival kapcsolatban, azonban többen rámutattak, hogy a nyereség növekedését a bevétel növekedése nélkül csak a költségek csökkentésével lehet elérni, ez pedif hosszú távon nem fenntartható, ezért szükség van a bevételek emelkedésére is. Mark Loughridge pénzügyi vezető az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, a cég jó úton halad afelé hogy elérje az egész évre kitűzött tervszámokat.

Stagnáló Global Services

Az IBM forgalmának derekát adó szolgáltatási részleg bevétele 1 százalékkal csökkent. A negyedév során a cég 11,4 milliárd dollár értékben kötött megállapodásokat, ez a tavalyi első negyedévhez képest 14 százalékos növekedést jelent. A szoftver-eladások 6 százalékkal nőttek, elsősorban a middleware-ek sikerének köszönhetően. A Tivoli és WebSphere termékek egyaránt 20 százalék feletti növekedést produkáltak. A hardver-eladások -- figyelmen kívül hagyva a PC-ket -- 3 százalékkal lendültek fel, elsősorban a félvezetők és az Intel-alapú szerverek fogytak jól. A mikroelektronikai részleg bevétele 26 százalékkal 873 millió dollárra duzzadt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról