Szerző: Bizó Dániel

2006. április 19. 14:49

Eladó a Siemens telekom-üzletága?

[Reuters/FAZ.net/HWSW] A jelek szerint eladná legnagyobb üzleti egységét a német Siemens, a telekommunikációs berendezésekkel foglalkozó Siemens Comot. Az utóbbi időben több alkalommal, különféle forrásokból érkeztek ilyesfajta hírek, legutóbb a Frankfurt Allgemeine Zeitung (FAZ) cikke foglalkozott a Siemens feldarabolódásával.

[Reuters/FAZ.net/HWSW] A jelek szerint eladná legnagyobb üzleti egységét a német Siemens, a telekommunikációs berendezésekkel foglalkozó Siemens Comot. Az utóbbi időben több alkalommal, különféle forrásokból érkeztek ilyesfajta hírek, legutóbb a Frankfurt Allgemeine Zeitung (FAZ) cikke foglalkozott a Siemens feldarabolódásával.

A kérők csak a jóból kérnek

A német lap úgy tudja, a Motorola, amely a világ második legnagyobb mobilgyártója és az egyetlen amerikai GSM-piaci szereplő, komoly érdeklődést mutat a Siemens mobilhálózati részlege iránt, amely nyereségesen működik a globális piac élmezőnyében. A Siemens a mobilhálózati infrastruktúra harmadik legnagyobb szállítója a világon, tavaly e piacon nagyjából 6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. A Motorola szorosan, 5,4 milliárdos forgalommall követi, míg a Nokia közel 8 milliárdos bevételével már messzebb található, az Ericsson pedig toronymagasan vezet 16 milliárdos részével.

A hírek szerint a két leginkább érdeklődő vevő a Nokia és a Motorola lenne, mivel a Siemens mobilhálózati részlegének megkaparintásával a piacon előttük lévő után eredhetnének a nagyobb mérettel járó költséghatékonyság, a kutatás-fejlesztésre fordítható összeg emelése révén. A részleg a Motorola számára érheti a legtöbbet, ugyanis a vállalat ezzel erőteljes jelenlétet, technológiát és piacot tudna vásárolni. Az amerikai cég a GSM- és UMTS-infrastruktúrák piacának egyikén sincs ugyanis az öt legnagyobb szállító között, miközben a Siemens előbbi piacon a harmadik, utóbbin pedig az NEC-vel közösen második.

Természetesen más vevőket sem lehet kizárni, hiszen a fentebb vázolt logika több rivális vállalatra is él. A kérdés elsősorban azonban nem az, kinek van megfelelő pénzügyi ereje hozzá, hanem melyik vállalat tudná integrálni a Siemens részlegének tevékenységét, és szinergiát elérni. A vevők között lehet a Lucent, a Nortel, vagy akár a kínai ZTE is.

A Siemens elnök-vezérigazgatója, a tavaly év elején kinevezésre került Klaus Kleinfeld azonban nem akarja a nyereséges mobilhálózati részleget önmagában eladni, írja a FAZ, csak az egész Com egységet, a veszteséges részlegekkel egyetemben. Ez némileg ellentmond annak a februári értesülésnek, amely szerint a Siemens akár darabokban, vagy vegyesvállalat formájában is meg akar szabadulni a telekommunikációs részlegtől, amely 16 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolít, és 55 ezer embert foglalkoztat, tevékenysége azonban veszteséges.

Werner von SiemensÖncsonkítás, vagy gyógyító műtét?

A Siemens Com eladása minden bizonnyal központi témája lesz az április 24-i felügyelőbizottsági ülésnek. A lépés szimbolikus jelentőségű, hiszen mintegy 160 évvel ezelőtt Werner von Siemens mérnök és feltaláló alkotta meg a telegráfot, amellyel immár nem Morse-kódban, hanem betűkkel is lehetett kommunikálni, majd megalapította a vállalat elődjét -- a Siemens kivonulása a telekommunikációs berendezések piacáról tehát egyet jelent a gyökerek felszámolásával.

Az üzleti élet és Kleinfeld azonban nem ismer tréfát ebben a kérdésben, ahogyan ezt a mobilrészlegtől való drasztikus megszabadulás is példázza: a tavaly eladott mobiltelefonos részleg a München melletti Siemens-központ közepén foglalt helyet. Elemzők szerint a Siemens jelenlegi formájában legalább 15 százalékkal ér kevesebbet annál, mintha egységei önálló vállalatokként működnének. Kleinfeld leszögezte: 2007-re az összes egységnek (jelenleg 13) el kell érnie a célkitűzéseket, és a gyengén teljesítők komoly következményekkel néznek szembe: eladás vagy bezárás.

A Siemens fokozatosan visszavonul az informatikai és telekommunikációs iparágakból, ahogyan a rendkívül éles versenyben nehezen állja meg a helyét ezeken a területeken. Még a 90-es évek vége előtt leválasztotta a félvezetőgyártást, 1999-ben egyesítette számítógépes részlegét a japán Fujitsu európai leányával, tavaly pedig a tajvani BenQ vásárolta meg tőle a veszteségeket halmozó mobiltelefonos részleget, miután Klaus Kleinfeld átvette a 90 milliárd dolláros konglomerátum vezetését. A Siemens jelenleg elsősorban az egészségügyi szektornak célzott szolgáltatásokba, energetikába, valamint ipari szolgáltatásokba fektet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról