Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 14. 11:23

Rekordot döntött a félvezetőipar forgalma tavaly

Tavaly a globális félvezetőpiac 235 milliárd dollárra duzzadt, ami új rekordot jelent az iparág történetében. Az előző csúcs 2000-ben volt, akkor a chipek forgalma 223 milliárd dollárt tett ki -- derül ki a Gartner most nyilvánosságra hozott adataiból. A félvezetőpiac 2004-hez képest 5,7 százalékkal bővült, ami elmarad a Gartner korábbi, 6,9 százalékos előrejelzésétől, mivel az elemzőcég utólag 220-ról 223 milliárdra módosította a 2004-es forgalmat.

[HWSW] Tavaly a globális félvezetőpiac 235 milliárd dollárra duzzadt, ami új rekordot jelent az iparág történetében. Az előző csúcs 2000-ben volt, akkor a chipek forgalma 223 milliárd dollárt tett ki -- derül ki a Gartner most nyilvánosságra hozott adataiból. A félvezetőpiac 2004-hez képest 5,7 százalékkal bővült, ami elmarad a Gartner korábbi, 6,9 százalékos előrejelzésétől, mivel az elemzőcég utólag 220-ról 223 milliárdra módosította a 2004-es forgalmat.

A Gartner elemzése szerint a chipek iránti keresletet leginkább a személyi számítógépek és a mobiltelefonok növekedő forgalma lendítette fel tavaly, de az MP3-játszók óriási népszerűsége is hozzájárult az eladások növekedéséhez, elsősorban a flash memóriák szegmensében. Az MP3-játszókban is használatos NAND-típusú flash chipek forgalma tavaly 71 százalékkal bővült, a kamerás mobiltelefonkba szánt CMOS képérzékelők pedig 28 százalékos növekedést produkáltak.

A félvezetőgyártók rangsorát továbbra is az Intel vezeti, a vállalat tavaly 12,6 százalékkal 34 milliárd dollár fölé növelte bevételét, a bővülés a piaci átlagnál kétszer nagyobb volt. A második helyen még mindig a memóriapiac összes szegmensét (kivéve NOR) uraló Samsung áll 18 milliárdos bevétellel, a harmadik helyet pedig biztosan őrzi a Texas Instruments, amely tavaly 10,1 milliárdos forgalmat bonyolított. Figyelemre méltó, hogy az első három vállalat mind 10 százalék feletti növekedést tudott felmutatni, ami a 10 legnagyobb gyártó közül rajtuk kívül csak a Hynixnek sikerült.

A negyedik helyre a Toshiba jött fel, a japán cég 2004-ben még csak a hetedik volt a rangsorban. Ötödik lett Európa legnagyobb chipgyártója, az STMicroelectronics, amely csupán 1,5 százalékkal tudta növelni bevételeit, a hatodik helyen álló Renesas viszont már közel 8 százalékos forgalom-csökkenéssel kellett szembenézzen. Szintén csökkent a hetedik helyen álló Infineon bevétele. A cég egyébként az idén leválasztja forgalmának jelentős részét adó memóriagyártó üzletágát, így valószínű jövőre már nem szerepel a 10 legnagyobb chipgyártó között.

A nyolcadik helyen meglepő módon a Philips Semiconductor végzett, megelőzve a kilencedik Hynixet, amely óriásit robbantott: a koreai chipgyártó bevétele 2004-hez képest 23 százalékkal bővült, elsősorban a flash memóriáknak köszönhetően, amelyek forgalma a megelőző évhez képest mintegy hatszorosára növekedett. A Hynix története során először került a világ 10 legnagyobb chipgyártója közé. A tizedik helyen az NEC Electronics végzett, a japán cég bevétele 2004-hez képest 12 százalékkal esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról