Szerző: Ady Krisztián

2006. március 29. 16:01

Olcsóbb lehet a szélessávú internetezés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa elérhetővé tette ármegállapító határozattervezetét, melynek köszönhetően a jövőben jelentősen csökkenhetnek a szélessávú internethozzáférések kiskereskedelmi árai az alternatív szolgáltatók területén. Az úgynevezett retail minus szabályozás azt biztosítja, hogy az öt jelentős piaci erejű szolgáltató, azaz az Invitel, a Hungarotel, az Emitel, a Magyar Telekom és a Monortel területén az internetszolgáltatók megfelelő árréssel tudják igénybe venni a nagykereskedelmi szolgáltatást, és így versenyképes ADSL-ajánlatokkal tudjanak a kiskereskedelmi piacra lépni.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa elérhetővé tette ármegállapító határozattervezetét, melynek köszönhetően a jövőben jelentősen csökkenhetnek a szélessávú internethozzáférések kiskereskedelmi árai az "alternatív szolgáltatók" területén. Az úgynevezett "retail minus" szabályozás azt biztosítja, hogy az öt jelentős piaci erejű szolgáltató, azaz az Invitel, a Hungarotel, az Emitel, a Magyar Telekom és a Monortel területén az internetszolgáltatók megfelelő árréssel tudják igénybe venni a nagykereskedelmi szolgáltatást, és így versenyképes ADSL-ajánlatokkal tudjanak a kiskereskedelmi piacra lépni.

T-Online már négy szolgáltatónál
A T-Online Magyarország Rt. és a Monor Telefon Társaság Rt. megállapodást kötött, amely szerint a T-Online ADSL-alapú lakossági termékei április 3-tól a helyi távközlési szolgáltató szolgáltatási területén is elérhetők lesznek.
A piaci verseny szempontjából az egyik legfontosabb szolgáltatás, a lakossági előfizetők számára nyújtott 1 éves időtartamú, 1 Mbps sávszélességű, letöltési korlát nélküli hozzáférés nagykereskedelmi ára az értékelés alapjául szolgáló időszak (2005. I. félév) átlagos kiskereskedelmi árához (nettó 8013 Ft) képest átlagosan több mint 30 százalékos árrést biztosít a kiskereskedelmi piacon. Az árrés a Tanács szerint a kiskereskedelmi árak folyamatos csökkenése mellett is elegendő ahhoz, hogy a verseny az ADSL-szolgáltatások piacán tovább élénküljön.

Az NHH adatai szerint 2005 végén hazánkban közel 413 ezer ADSL-hozzáférést tartottak nyilván, melyeknek 90 százalékát a Magyar Telekom és az Invitel szolgáltatási területén hozták létre. A most kihirdetett határozattervezet alapján a verseny elsősorban a másik három szolgáltató, a Hungarotel, az Emitel és a Monortel szolgáltatási területén fog erősödni és elsősorban itt lehet számítani a kiskereskedelmi árak csökkenésére is.

A határozattervezetben megállapított nagykereskedelmi ár mint árplafon működik, azaz az öt kötelezett szolgáltató ennél olcsóbban is nyújthatja a szolgáltatást. A most közzétett határozattervezeteket az EU Bizottság egy hónapig, az érintett szolgáltatók pedig 20 napig véleményezhetik, majd ezt követően a beérkezett vélemények figyelembe vételével hirdeti ki végleges határozatait az NHH.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról