Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 24. 12:16

Az Intel elégedetlen az Itanium helyzetével

[News.com/HWSW] Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group vezetője elismerte, problémák vannak az Itanium piaci teljesítményével, azonban a jövőt mégis fényesen látja. Nem vagyok elégedett az eladási eredményekkel, nem vagyok elégedett a késésekkel, nem vagyok elégedett a törölt projektekkel -- mondta Gelsinger. De ha azt kérdezik, jól vagy rosszul érzem magam, a válaszom az, hogy igen -- viccelődött az Intel korábbi műszaki igazgatója.

[News.com/HWSW] Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group vezetője elismerte, problémák vannak az Itanium piaci teljesítményével, azonban a jövőt mégis fényesen látja. "Nem vagyok elégedett az eladási eredményekkel, nem vagyok elégedett a késésekkel, nem vagyok elégedett a törölt projektekkel" -- mondta Gelsinger. "De ha azt kérdezik, jól vagy rosszul érzem magam, a válaszom az, hogy igen" -- viccelődött az Intel korábbi műszaki igazgatója.

Az Itanium-eladások az Intel és az iparági elemzők által vártnál lényegesen lassabban indultak növekedésnek az évezred elején, a platform a kezdeti nehézségeit követően az elmúlt két évben azonban lendületet nyert: míg 2003-ban mindössze félmilliárd dollár értékben adtak el Itanium-szervereket, addig a tavalyi forgalom elérte a 2,5 milliárdot, 2006-ra pedig 4 milliárd dollár körüli bevételt várnak az elemzőcégek. Mára az Itanium-alapú rendszerek forgalma már több mint fele a SPARC-alapú gépekének és harmada az IBM Power szerverekének.

A HP, az Intel és más iparági partnerek által létrehozott Itanium Solutions Alliance az elkövetkező öt év során összesen 10 milliárd dollárt kíván Itanium-alapú megoldások fejlesztésére fordítani. "Ez az összeg megegyezik a teljes magyar informatikai piac öt éves költésével, de ennyi pénzből két és félszer meg lehet vásárolni a British Airways légitársaságot is szőröstül-bőröstül" -- mondta lapunknak Molnár János, az Itanium-alapú HP Integrity szerverek termékcsoport-igazgatója.

A HP és az Intel által több mint tíz éve közösen létrehozott architektúra legújabb inkarnációja, a kétmagos Montecito jelentős késésben van, az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel meg kellett volna jelennie, a legújabb hírek szerint azonban idén nyárnál előbb nem lehet számítani az érkezésére. Az Itaniumot immár egyedül fejlesztő Intel több és több mérnököt csoportosít át a következő generációs lapkák -- a 2007-re várható Montvale, a 2008-ra ígért Tukwila és a még később esedékes Poulson -- fejlesztésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról