:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 22. 14:06

Az informatikusok havi átlagfizetése 226 ezer forint

Az informatikusok nettó átlagbére átlagosan 226 ezer forint, a legjobban fizetett munkakör pedig az IT tanácsadóké -- derül ki a NetAcademia által működtetett FizuFigyelő szolgáltatásból, amelyen már több mint 6 ezer informatikus fizetési adatait tartalmazza, természetesen személyes adatok nélkül.

[HWSW] Az informatikusok nettó átlagbére átlagosan 226 ezer forint, a legjobban fizetett munkakör pedig az IT tanácsadóké -- derül ki a NetAcademia által működtetett FizuFigyelő szolgáltatásból, amelyen már több mint 6 ezer informatikus fizetési adatait tartalmazza, természetesen személyes adatok nélkül.

Az egyetemisták fejlesztőnek, a főiskolások rendszergazdának mennek

Arányaiban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói közül kerül ki a legtöbb IT-tanácsadó, az itt végzett szakemberek átlagfizetése 36 százalékkal magasabb az átlagnál. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a BME-n végzettek 20 százaléka rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával, míg a többi oktatási intézmény volt hallgatóinál ez az arány csak 10 százalék körüli.

A főiskolai diplomát szerzett szakemberek 40 százaléka rendszergazdaként, míg az egyetemet végzettek 42 százaléka fejlesztőként talál magának állást. Emellett a fővárosban diplomázók szinte kivétel nélkül helyben keresnek és találnak munkát, de Budapestre jön dolgozni a vidéki felsőoktatási intézményekben végzett informatikusok fele is.

A budapesti férfiak keresik a legtöbbet

Az informatikában dolgozó szakemberek fizetése Budapesten átlagosan 53 százalékal magasabb, mint vidéken, a felsővezetők pedig 75 százalékkal visznek többet haza, mint a beosztottként dolgozók. A kitöltők 5 százalékát kitevő női informatikusok fizetése -- annak ellenére, hogy magasabban képzettebbek -- 12 százalékkal alacsonyabb férfi kollegáiknál, az egyetemi diplomával rendelkező informatikusok ugyanakkor 28 százalékal keresnek többet az átlagnál.

A szakmában eltöltött évek száma szintén meghatározza a keresetet. Évente átlagosan 10-15 ezer forinttal emelkednek a fizetések, egészen a tízéves munkaviszony eléréséig, ahonnan az átlagfizetés 320 ezer forint körüli állandót mutat. Természetesen a megszerzett tapasztalat összhangban áll a pozícióval is: ötéves munkaviszonyig mindössze az informatikusok 2 százaléka lesz felsővezető, míg 15 év után ez az arány már 14 százalékos.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.