:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 22. 09:07

Jövőre csúszik a Windows Vista megjelenése

[News.com/WSJ] Rossz hírrel szolgált a PC-gyártók és a vásárlók részére a Microsoft tegnap: a redmondi cég bejelentette, hogy a régóta várt Windows Vista operációs rendszer megjelenése pár hetes késedelmet szenved, amely azt eredményezi, hogy a szoftvert futtató új PC-k csak januárban kerülhetnek az üzletek polcaira.

[News.com/WSJ] Rossz hírrel szolgált a PC-gyártók és a vásárlók részére a Microsoft tegnap: a redmondi cég bejelentette, hogy a régóta várt Windows Vista operációs rendszer megjelenése pár hetes késedelmet szenved, amely azt eredményezi, hogy a szoftvert futtató új PC-k csak januárban kerülhetnek az üzletek polcaira.

A Vista még az idén el fog készülni és a mennyiségi licencprogramban érintett vállalati felhasználók számára már novemberben elérhető lesz, mindazonáltal a Microsoft úgy határozott, hogy a hivatalos premiert januárra halasztja. Jim Allchin, a vállalat platform-igazgatója elmondta, a szoftver minőségének javításához további pár hetes munkára lesz szükség, emiatt azonban az operációs rendszer már lekési az eladások szempontjából kritikus ünnepi bevásárlási szezont.

Fő a biztonság

A Microsoft korábban már többször módosította a Vista megjelenésének tervezett dátumát, később pedig eltávolított az operációs rendszerből számos kulcsfontosságú funkciót annak érdekében, hogy tartani tudja a kitűzött megjelenési időpontot. Ennek esett áldozatául többek között a WinFS fájlrendszer, amelyet eredetileg a Vistába terveztek de a jelenlegi információk szerint csupán a Vista szerverváltozatának megjelenése után válik elérhetővé.

Kemény kézzel
Céghez közeli források szerint a Microsoft ezen a héten Steve Sinofskyt nevezi ki a Windowsért felelős részleg élére. A 40 éves vezető 1989 óta dolgozik a vállalatnál, kezdetben Bill Gates asszisztenseként, ma már az Office-ért felelős divízió irányítójaként. Ismerősei szerint Sinofsky nem ismer lehetetlent és a végsőkig képes hajtani a fejlesztőmérnököket.
Elemzők már korábban is aggodalmuknak adtak hangot a Vista őszre kitűzött megjelenésével kapcsolatban, ugyanis amennyiben a Microsoft egy kicsit is késik a termékkel, az új operációs rendszerre épülő PC-k már nem kerülhetnek a polcokra a gyártók szempontjából rendkívül fontos ünnepi bevásárlási szezonban. Allchin március elején azt nyilatkozta, a fejlesztők keményen dolgoznak azon, hogy a Vista az ősszel elkészüljön, azonban a határidők betartásánál sokkal fontosabb a termék minősége.

A Microsoft a Windows Vista biztonságának növelésével kívánja tölteni a szóban forgó pár hetet. "A valaha volt legnagyobb biztonságot kívánjuk nyújtani" -- mondta Allchin. "Ez eltart pár hétig, de felelősségteljesen akarunk cselekedni." Az operációs rendszer következő előzetese továbbra is a következő negyedévre várható.

Keresztülhúzták a számításokat

A Microsoft szempontjából pár hetes késés nem jelent problémát, a Vista megjelenése ugyanabban a pénzügyi negyedévben lesz, mint amikorra tervezték. A redmondi cég szerint a csúszás nem lesz jelentős hatással az idei PC-eladási adatokra sem. Piaci elemzők mégis úgy vélik, a csúszás a PC-gyártók számára rendkívül fájó lesz, hiszen egyes cégek termékei így biztosan lemaradnak az ünnepi szezonról, januárban pedig már lényegesen kisebb a PC-vásárlási hajlandóság a fogyasztók körében, hiszen aki karácsonyi ajándéknak nem tud vistás PC-t venni, az inkább más ajándék után néz, nem várja ki a januárt.

A PC-gyártók mellett azonban az informatikai ipar szinte minden jelentős szereplője sokat várt a Vista idei megjelenésétől. Az új operációs rendszer csak viszonylag erős gépen nyújt teljes élményt, így többek között a grafikus chipek, a merevlemezek és a memóriák gyártói is a Vista megjelenésétől várták eladásaik fellendülését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.