Szerző: Bizó Dániel

2006. március 24. 12:46

Szigor vár a Windows fejlesztőire

Steven Sinofksy
Steven Sinofsky
[Seattle Post-Intelligencer/HWSW] Két nappal a Windows Vista késésének bejelentését követően hivatalosan is új vezetőt kapott a személyi számítógépekre szánt Windowsok fejlesztéséért felelős csoport. Némiképpen irónikus, hogy Steven Sinofsky az Office fejlesztéseiért felelt korábban, majd épp kinevezését követően a Microsoft közölte, az Office 2007 is januárra csúszik, hogy egy időben jelenjen meg a Vistával.

Mr. Vasököl

Redmond tagadja, hogy Sinofsky átmozgatásához köze lenne a Vista késésének, melynek okaként a vállalat "minőségbeli" problémákat jelölt meg, valószínűleg az operációs rendszer biztonsági képességeinek csiszolására, ellenőrzésére utalva. A vezetőcserével kapcsolatos hivatalos állásfoglalásnak némiképp ellentmond, hogy mind a szakma, mind a Microsoft olyan embernek tartja Sinofskyt, aki hatékony és a határidőket tartó munkavégzést követel meg beosztottjaitól.

A Directions on Microsoft független elemzőcég szerint Sinofsky nemcsak képes a mérnököket megfelelően kezelni és kézben tartani az eseményeket, hanem a vállalati vezetők támogatását is élvezi. A cég szerint a 40 éves férfi arra termett, hogy rendet tegyen az operációs rendszer PC-s változatának fejlesztései körül, amelynek köszönhetően a Windows élete a jövőben sokkal szorosabb, és szigorúbb ütemtervet fog követni. Sinofsky a Windows mellett a Windows Live termékeket is felügyeli majd.

Ezzel egybecseng a neves Standard & Poor's elemzőjének véleménye is. Gary McDaniel az SPI részére elmondta, Sinofsky az Office-csoport élén megküzdött azzal a Microsoftra egyre jellemzőbb jelenséggel, hogy a vállalat fejlesztési tevékenységét inkább a mérnökök, semmint a vezetők, a döntéshozók befolyásolják. Ez pedig azt eredményezi, hogy a projektek elszabadulnak, a határidőket pedig nem sikerül tartani.

Kultúraidegen?

A Directions on Microsoft részéről Rob Helm úgy véli, Sinofsky inkább az előrejelezhető termékterveket részesíti előnyben, akár azon az áron is, hogy a más Microsoft-szoftverekkel való integráció csorbát szenved, vagy néhány funkciót ki kell hagyni az alkalmazásokból. Ez a szemléletmód azonban taszító lehet egyes mérnökök számára, akik "nagy dolgokat" akarnak alkotni. Az óriásvállalattá nőtt Microsoftnál az utóbbi években a hatékony végrehajtás került előtérbe, ahogyan a magas ütemű növekedési lehetőségek elfogytak. Ez a környezet pedig nem valami vonzó arra, hogy a legbrilliánsabb elméket magához csalogassa a vállalat.

Ez ellentmondhat a Microsoft azon hitvallásának, amely az innovációt, az újításokat helyezi előtérbe, ugyanakkor a szoftverek legalább időben elkészülnek -- tette hozzá Helm. A Vista, folyamatos csúszásokat elszenvedve, és több, korábban tervezett értékes funkció elhagyását követően öt évvel a Windows XP után jelenik majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról