:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 21. 08:57

Sínen az Oracle

Az elemzői várakozásoknál jobb eredményekkel zárta harmadik pénzügyi negyedévét az Oracle. A bevétel az akvizícióknak köszöhetően 18 százalékkal ugrott meg, míg a nyereség 42 százalékkal múlta felül a megelőző év harmadik negyedévének szintjét.

[HWSW] Az elemzői várakozásoknál jobb eredményekkel zárta harmadik pénzügyi negyedévét az Oracle. A bevétel az akvizícióknak köszöhetően 18 százalékkal ugrott meg, míg a nyereség 42 százalékkal múlta felül a megelőző év harmadik negyedévének szintjét.

77 százalékkal erősödő alkalmazás-üzletág

A 2006. február 28-án zárt időszakban az Oracle 3,47 milliárd dollár bevétel mellett 765 millió dollár nyereséget könyvelhetett el, míg egy évvel korábban 2,95 milliárd dollár forgalmat és 540 milliós pozitívumot mutatott a mérleg. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 19 cent volt, ez 1 centtel felülmúlta az elemzői konszenzust. A növekedés elsősorban az Oracle alkalmazás-üzletágának köszönhető, ezt a divíziót az utóbbi évben számos felvásárlással erősítette meg a vállalat.

Az üzleti alkalmazások licencértékesítése 77 százalékkal 269 millió dollárra ugrott. Piaci elemzők szerint ennek oka részben az Oracle által tavaly megvett PeopleSoft akkori gyenge teljesítménye. Az idén megvett Siebel 22 millió dollárral járult hozzá az új licenceladásokhoz, ez felülmúlta az Oracle várakozásait -- mondta el Safra Catz pénzügyi igazgató, aki hozzátette, hogy cége a közeljövőben nem tervez hasonló mértékű nagy felvásárlásokat.

A bevételek felét a támogatások és szolgáltatások adják

Elemzők feszülten figyelték, hogy az Oracle hogyan tudja integrálni a milliárdokért megvett vállalatokat, a most zárt negyedév eredményei elsősorban azért érdekesek, mert éppen egy év telt el a PeopleSoft 10,6 milliárdos akvizíciója óta, amelytől az alkalmazás-üzletág jelentős erősödését várta az Oracle. A szakértők elégedetettek voltak a látottakkal.

Bevásárlási láz
Az Oracle legújabb akvizíciói:
2005. szeptember: Siebel
2005. augusztus: i-flex Solutions
2005. július: ProfitLogic
2005. június: TimesTen
2005. március: Retek
2004. december: PeopleSoft
Nem úgy a köztesszoftver-divízió teljesítményével, amely csupán 5 százalékkal tudta növelni új licenceladásait. Az előző két viszonylag gyenge negyedév után az elemzők nagyobb fellendülést vártak. Figyelemre méltó azonban, hogy a korábban megszerzett ügyfelektől befolyó támogatási és szolgáltatási bevételek 23 százalékkal 1,7 milliárd dollárra nőttek és már felét teszik ki az Oracle forgalmának.

Az Oracle jelenleg is tartó negyedik negyedéve hagyományosan a legerősebb, mivel az értékesítési csapat igyekszik a lehető legtöbb üzletet nyélbe ütni a várható juttatások miatt. Erre a negyedévre 4,38 és 4,54 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 21-23 centes profitot várnak az Oracle-nél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.