Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 20. 16:07

Hordozható Xboxon dolgozik a Microsoft

A Szíilícium-völgy történéseit figyelemmel kísérő San Jose Mercury News szerint a Microsoft már javában dolgozik egy hordozható konzolon, amely a Nintendo Game Boy és a Sony PlayStation Portable ellenfele lehet, de még akár az Apple iPod orra alá is borsot törhet, mivel zene- és videolejátszási képességekkel is ellátják.

[HWSW] A Szíilícium-völgy történéseit figyelemmel kísérő San Jose Mercury News szerint a Microsoft már javában dolgozik egy hordozható konzolon, amely a Nintendo Game Boy és a Sony PlayStation Portable ellenfele lehet, de még akár az Apple iPod orra alá is borsot törhet, mivel zene- és videolejátszási képességekkel is ellátják.

Létezik a hordozható Xbox!

Több, egymástól független, de meg nem nevezett forrásra hivatkozva a San Jose Mercury News azt állítja, a hordozható konzolért felelős csapatot az Xbox egyik atyja, J Allard vezeti, a közreműködők között található még Greg Gibson, az Xbox 360 vezető tervezője is, valamint Bryan Lee, az Xboxszal kapcsolatos pénzügyek irányítója. Az egyes források szerint 2002 óta fiókban nyugvó projektet állítólag a Microsoft Home and Entertainment részleg tavaly őszi átszervezésekor porolták le, ekkor adott neki zöld utat Robbie Bach, a divízió igazgatója, akinek fennhatósága alatt szeptemberben vonták össze a játékokért, szórakoztatásért, valamint mobil eszközökért felelős részlegeket.

A feladat nem kicsi, hiszen a vetélytárs vállalatok jelentős időbeli előnnyel rendelkeznek a hordozható konzolok piacán, készülékek millióit adták el, amelyekre szoftverek százai kaphatók. Az impozáns neveket felvonultató tervezőcsapat azonban bizonyíték a Microsoft elszántságára.

Ugyanaz az Xbox, csak kicsiben

Egyesek úgy vélik, 2007-re a Microsoft olyan hordozható konzollal tud majd előrukkolni, amely elég erős lehet akár az eredeti Xbox játékainak futtatásához is. Amint az ismert, az Xboxban egy Pentium III processzor és egy NVIDIA grafikus chip teljesít szolgálatot, ilyen teljesítményű lapkákat a modern félvezetőgyártási technológiák segítségével szinte fillérekért le lehet már gyártani, ráadásul jóval alacsonyabb fogyasztású kivitelben.

A Mercury News emellett tudni véli, hogy az alacsony fogyasztású processzorairól ismert Transmeta 30 kiválasztott mérnöke tavaly óta szoros együttműködésben dolgozik a Microsofttal egy titkos projekten. Bár elég valószínűtlenül hangzik, de mégsem zárható ki annak a lehetősége, hogy a fejlesztők valóban egy alacsony fogyasztású, akkumulátorról is üzemeltethető, hordozható Xbox összetákolásán fáradoznak.

Xbox portable
Fantáziarajz a hordozható Xboxról

Így aztán a kézikonzol szoftverellátottsága egycsapásra megoldott lehet arra az időre, mire a Microsoft és a független szoftverfejlesztők elkészülnek az első játékokkal. Persze kérdéses, hogy a DVD-n megjelent Xbox-játékokat a felhasználók hogyan töltik majd a készülékekbe.

Alexandria

Ami igaz az igaz, a Microsoft évek óta csak ígérgeti az Apple iPod ellenfelét, a redmondiak azonban eleddig nem tudtak semmi igazán ütőset felmutatni a hordozható készülékek terén. A Microsoft Portable Media Centert szoftvert futtató hordozható lejátszók, amelyeket többek között a Creative és az iRiver dobott piacra, az érdektelenség homályába vesztek, miközben az iPod újabb és újabb generációi taroltak. Ezért Redmondnak mindenképp egy olyan termékre van szüksége, ami túlmutat az iPod médialejátszási képességein.

Januárban Peter Moore, az Xbox 360-ért felelős Microsoft-alelnök a BusinessWeek magazinnak adott interjúban megerősítette, a cége valóban nem az iPod lemásolásával szeretné meghódítani a piacot, hanem egy teljesen újfajta eszközzel jelentkezne. Moore akkor nem kommentálta a hordozható, médialejátszásra is képes Xboxszal kapcsolatos információkat, de a San Jose Mercury News hírforrásai szerint cégen belül már régóta tudni a létezéséről.

Egyelőre még csak körvonalazódnak a konzollal kapcsolatos tervek, a céghez közeli források szerint 2007 előtt semmiképp nem várható a termék megjelenése. Az azonban bizonyos, hogy mire a konzol elérhető lesz, a Microsoft teljes online infrastruktúrát szeretne köré építeni, hasonlóan az Xbox Live-hoz, vagy éppen magát az Xbox Live-ot alakítaná át. A hordozható konzol tulajdonosai -- a minden bizonnyal alapfelszereltségnek számító Wi-Fi kapcsolaton keresztül -- biztos tudnak majd egymással játszani, ezen kívül extra tartalmakat, előzeteseket, demókat pályákat is letölthetnek rá, sőt, állítólag zenék, videoklipek és mozifilmek is elérhetők lesznek majd a számukra. Ezt a multimédiás online szolgáltatást Alexandria kódnéven fejlesztik a redmondiak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról