Szerző: Bizó Dániel

2006. március 13. 15:20

Ultra-alacsony fogyasztású C7 processzor a VIA-tól

Újabb rendkívül hely- és energiatakarékos termékekkel rukkolt elő a chipsetjeiről ismert tajvani VIA Technologies. A vállalat bejelentette a C7 processzor ultra-alacsony fogyasztású változatának tömeges elérhetőségét, valamint az első C7 processzorral szerelt mini-ITX formátumú, ultraintegrált alaplapot is, mely segítségével kis méretű, halk, keveset fogyasztó és olcsó asztali számítógépek építhetőek.

[HWSW] Újabb rendkívül hely- és energiatakarékos termékekkel rukkolt elő a chipsetjeiről ismert tajvani VIA Technologies. A vállalat bejelentette a C7 processzor ultra-alacsony fogyasztású változatának tömeges elérhetőségét, valamint az első C7 processzorral szerelt mini-ITX formátumú, ultraintegrált alaplapot is, mely segítségével kis méretű, halk, keveset fogyasztó és olcsó asztali számítógépek építhetőek.

Esther, a hűvös

A VIA C7 processzor 90 nanométeres, ún. SOI (silicon on insulator, szilícium a szigetelőn) gyártástechnológiával készül, hasonlóan az AMD processzoraihoz, ami kedvező fogyasztási karakterisztikát tesz lehetővé. A termelést az IBM végzi East Fishkillben, ahol többek között a Power5 chipek, vagy az Xbox 360 processzora, a Xenon is készül.

A VIA kifejezetten a hordozható eszközök számára dobja piacra a C7 ultra alacsony feszültségű mobil változatát, a C7-M ULV-t. A chipek órajele 1 és 1,5 gigahertz között alakul, maximális fogyasztásuk pedig 3,5 és 7,5 watt közé esik. A lapkák a terheléstől függően dinamikusan képesek változtatni órajelüket és a működési feszültséget, hasonlóan az Intel és AMD processzoraihoz, így takartíva meg értékes wattokat és időt az akkumulátor idejéből.

Az Esther kódnévre hallgató C7 chipek a Nehemiah kódnevű C3 utódjai (a bibliai Eszter és Nehémiás után), magasabb teljesítménnyel, különös tekintettel a multimédiás képességekre, valamint fejlettebb gyártástechnológiával. Eszter immár teljes sebességű lebegőpontos egységgel, SSE2/SSE3 végrehajtással, fejlettebb elágazásbecslővel és gyorsítótárral érkezik, órajele pedig elérheti 2 GHz-et, mindezt 20 wattos energiakeretből.

A VIA szerint a chip energiahatékonysága összemérhető a Pentium M-mel. A processzor érdekessége a titkosítást támogató dedikált áramkör, mellyel rendkívül nagy teljesítménnyel és hatékonyan végez például RSA-titkosítást.

A sokak számára elfogadható teljesítményt nyújtó, rendkívül kis méretű és olcsó chipeket a tajvaniak elsősorban a feltörekvő, nagy növekedésű ütemű, de árérzékeny piacokra, azaz a fejlődő világba szánják, ahol az elfogadható teljesítmény kritériuma mellett a megfizethető, alacsony ár sok esetben a döntő tényező. A VIA szerint Esther 40-80 százalékkal erősebb a Nehemiah-chipeknél.

Mini számítógépekbe

Az első C7-tel szerelt mini-ITX lap az EPIA EN1500. A formátumnak megfelelően az apró alaplap mérete egy 17 centiméter oldalhosszúságú négyzet, amely egy 1,5 GHz-es órajelű C7-nek ad otthont -- ventilátoros hűtés szükségessége nélkül. A VIA állítása szerint az egész lap legfeljebb 21 wattot emészt el működése során.

Az EPIA EN-sorozat legfeljebb 1 gigabájt DDR2 memóriát kezel, tartalmaz gigabites Ethernet, Firewire csatlakozót, 4 USB portot, valamint monitor és S-Video kimenetet. Az integrált videokártya MPEG-2 (DVD) dekódere mellett megtalálható egy hardveres HDTV-enkóder is, amely a nagy felbontású televíziókép létrehozásában segít, egészen 1080i méretig. A lap hozzáférhetősége egyelőre korlátozott, az árak régiónként változnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról