:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 8. 08:55

IDF: Mobil jövő

[helyszíni tudósítás] Az Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártója fellebbentette a fátylat mobil terveiről. Az elképzelések központjában természetesen a következő generációs mobil processzor, a Merom kódnevű lapka áll.

[helyszíni tudósítás] Az Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártója fellebbentette a fátylat mobil terveiről. Az elképzelések központjában természetesen a következő generációs mobil processzor, a Merom kódnevű lapka áll.

Sean Maloney, az Intel Mobility Group vezetőjének elmondása szerint a világháló egyre inkább a személyes tartalmak felé halad, amelyeket a felhasználók lehetőség szerint mindig el akarnak érni, legyen szó akár a kedvenc zenéikről vagy videóikról, vagy akár a levelekről, dokumentumokról. Ez generálja majd a személyi eszközök, a személyes internet iránti igényt -- mondta Maloney. Az Intel elképzelései szerint az emberek kétfajta mobil eszközről érhetik el az internetet, a kis képernyővel rendelkező készülékekről, mint amilyenek a mobiltelefonok, okostelefonok, tenyérgépek, illetve a nagy kijelzős eszközökről, ezek a notebookok.

Új mobil processzor, új platform

A notebookok területén az Intel legfontosabb újdonsága a Merom kódnevű mobil processzor, amely az ígéretek szerint a második félév során jelenik meg. A Core mikroarchitektúrára épülő chip fontos tulajdonsága, hogy 100 százalékban kompatibilis elődjével, a Yonah-val, azaz a készülékgyártóknak nem szükséges a Merom-alapú gépek piacra dobása előtt komoly fejlesztéseket végezniük. A chipet egyszerűen be kell szerelniük a Yonah helyére, mivel a két lapka lábkompatibilis, szoftverkompatibilis, fogyasztási és hőleadási adataik is közel egyezőek, egyedül egy BIOS-frissítésre lesz szükség, hogy az alaplap felismerje az új jövevényt (sajnos a Conroe és a Presler esetében nem lesz ilyen egyszerű a csere).


Az új mobil platform, Santa Rosa

A demók szerint a Merom a Yonah-val összevetve akár 30 százalékos, vagy még nagyobb teljesítmény-többletet hoz azonos fogyasztás és hőtermelés mellett. A Merom az alapja az Intel új mobil platformjának, a Napa frissített változatának, amely a jelenlegi Napától mindössze a processzorban tér el, az i945 chipkészlet és az Intel 3945ABG vezeték nélküli hálózati vezérlő azonosak.

A Napa után következő platform, kódnevén a Santa Rosa azonban már teljesen új chipkészletet (Crestline) és Wi-Fi vezérlőt (Kedron) is kap. A Crestline chipset érdekessége, hogy egy teljesen új grafikus magot tartalmaz, illetve az ICH8M southbridge-et, amely 3 SATA eszközt és 10 USB2.0 perifériát támogat, a Kedron legfontosabb újdonsága pedig az akár 100 megabit/s feletti sebességet is lehetővé tevő 802.11n szabvány támogatása lesz.


Mire képes a Santa Rosa?

A vezeték nélküli szabványok kapcsán természetesen meg kell említenünk a WiMAX-et, amely várhatóan az idén indul hódító útjára. Nemrég fogadták el ugyanis a 802.16e (mobil WiMAX) szabványt és az Intel az IDF-en már be is mutatta WiMAX PC-kártyáját, illetve egy olyan vezeték nélküli vezérlőchipet, amely az összes eddig ismert Wi-Fi szabvány (802.11 a/b/g/n) mellett már a WiMAX-et is támogatja. Maloney ígérete szerint a WiMAX PC-kártya már az idei második félév során elérhető lesz a boltokban.

Újfajta mobil PC-k

A noteszgépek sebességét azonban nem csak új processzorokkal növelné az Intel. A bemutatón látható volt egy olyan prototípus, amelybe 256 megabájt NAND flash memóriát építettek, ennek segítségével a rendszerindítás látványosan felgyorsult. Maloney elmondta, a gépekbe szinte akármennyi flash memória beépíthető, így akár lehetőség van arra is, hogy az egész operációs rendszer a lassú merevlemez helyett a flash memóriában fusson, bár természetesen a beépített memória megnöveli a költségeket. A NAND-technológián alapuló megoldás is a Santa Rosa platform része lesz.


Koncept PC-k, előtérben a WiMAX PC-kártya prototípusa

A sebesség persze nem minden, a vállalat messzemenőkig igyekszik figyelembe venni a felhasználók igényeit arra nézve, hogyan használják a gépüket. Ennek jegyében az IDF közönsége olyan notebook-koncepciókat is láthatott, amelyek kijelzője a lehető legtöbb módon variálható elrendezésű annak érdekében, hogy a készülék az összes különféle helyzetben kényelmesen használható legyen, akár az íróasztalnál, akár kézbe véve, tabletként, akár útközben a repülőgépen. A protoípusok iránt több gyártó is érdeklődik, így hamarosan akár a boltokban is találkozhatunk majd ilyen készülékekkel -- tuduk meg az Intel képviselőitől.

Az IDF-en látható volt továbbá az Intel ultramobil PC-je (UMPC), amely elképzelés gyakorlatilag a Microsoft Origamival egyező készülékeket takar, vagyis apró, x86 processzoros, Windowst futtató tableteket, amelyeket kifejezetten a fogyasztóknak szánnak. A most bemutatott prototípusok még elég kezdetleges stádiumban vannak, a már "kifutó" Dothan processzorra épülnek és akkumulátoros üzemidejük is szinte csak tízpercekben mérhető, azonban az Intel mérnökei szerint két éven belül már a piacon lesznek olyan készülékek, amelyek alig nagyobbak egy tenyérgépnél és egy feltöltéssel akár 8 órán keresztül is használhatók, processzoruk pedig már kétmagos és akár beépített GPS is található bennük.


UMPC

Az Intel szerint ezek a készülékek népszerűek lesznek a felhasználók körében, mivel ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtják, amelyeket a noteszgépek, de kisebbek, könnyebben hordozhatók azoknál. A vállalatnál úgy vélik, az emberek szívesen kifizetnék egy alsó-középkategóriás notebook árát egy ultrahordozható PC-ért, amelynek segítségével aztán internetezhetnek, zenét hallgathatnak vagy filmeket nézhetnek, játszhatnak, de akár e-maileket is küldhetnek és fogadhatnak vagy -- VoIP kliens segítségével -- telefonálhatnak is.

[A helyszíni tudósítást a Ramiris Rubin ZRt. által forgalmazott ASUS notebook támogatja.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.