Szerző: Budai Péter

2006. március 7. 14:28

A Microsoft Passport neve hamarosan Windows Live ID-re változik

[eWeek/HWSW] A Microsoft Passport authentikációs rendszere jelentős átalakuláson megy át a következő hónapokban -- részévé válik a Windows Live termékcsaládnak, amely nem csak új név felvételével, hanem új képességek megjelenésével is jár majd. A Windows Live termékcsalád lehetséges jövőjéről és kialakulásának körülményeiről már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

[eWeek/HWSW] A Microsoft Passport authentikációs rendszere jelentős átalakuláson megy át a következő hónapokban -- részévé válik a Windows Live "termékcsaládnak", amely nem csak új név felvételével, hanem új képességek megjelenésével is jár majd. A Windows Live termékcsalád lehetséges jövőjéről és kialakulásának körülményeiről már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

A Passport új neve Windows Live ID lesz, és ez szolgál majd valamennyi Windows Live, Office Live, Xbox Live, MSN és Microsoft online szolgáltatás alapjául. Trevin Chow blogja szerint, -- aki a Microsoft Windows Live Identity Services csapatának programmenedzsere -- a korábbi Passport teljesen kompatibilis marad a Windows Live ID-vel.

A Microsoft 1999-ben indította útjára a Passportot azzal az ambíciózus céllal, hogy egy központi megoldást nyújt a felhasználók személyes adatainak kezelésére és tárolására, ami nem csak a Microsoft, hanem a technológiát licencelő partnerek számára is megoldaná például az online vásárlások körüli azonosítással kapcsolatos teendőket. A Passport azonban kezdeti biztonsági hibái miatt és az iparág kritikái hatására teljesen eltűnt, mint licencelhető megoldás, és most már kizárólag a Microsoft saját szolgáltatásaiban használják.

Most akkor InfoCard, vagy Windows Live ID?

A Microsoft azonban nemrég bejelentette új, elosztott azonosítási megoldását is, az InfoCardot, ami sok szempontból a Passport újragondolása, hogy az a teljes informatikai iparág számára használhatóvá váljon, és a végfelhasználó kezébe adja a döntést, hogy mely vállalattal milyen adatait osztja meg. Az InfoCard a Microsoft saját implementációja egy olyan elosztott azonosítási szabványnak, amit szintén a szoftvervállalat terjesztett be. Az iparágszerte elfogadottnak számító WS-protokollok lehetővé teszik bámely vállalatnak, hogy az InfoCarddal, illetve az Identity Metasystemmel kompatibilis megoldást fejlesszenek ki, akár Windowstól eltérő operációs rendszeren is. Pontosan emiatt szokatlan, hogy a nyílt forrású társadalom saját megoldást fejleszt a javasolt szabványok ellenében.

Az InfoCard azonban nem fogja leváltani a Windows Live ID-t, hanem kiterjeszti azt. A Windows Live ID oly módon lesz kompatibilis az InfoCarddal, hogy a felhasználók megmondhatják, hogy az új, InfoCardos elektronikus személyazonosságukhoz mely Windows Live ID azonosítókat rendelik hozzá -- így a felhasználó által jóváhagyott weboldalakon az azonosítás automatikusan megtörténhet.

Mind a Windows Live ID, mind az InfoCard lényegesen nagyobb szerepet fog kapni a Windows Vistában. Egyesek szerint elképzelhető, hogy már termékaktivációnál bekerül a képbe a két technológia valamelyike, vagy akár a kettő együtt -- ezzel is növelve a technológia haszálóinak körét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról