Szerző: Bizó Dániel

2006. március 6. 12:17

Összeesküvéssel vádolta meg az Európai Uniót a Microsoft

[Associated Press/HWSW] A Microsoft megkérdőjelezte az Európai Bizottság pártatlanságát az ellene folyó trösztellenes vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel vádolta meg, miután a Bizottság közölte, nem elégedett a vállalat lépéseivel. A múlt hét csütörtökön kiadott dokumentumra reagálva Neelie Kroes versenyjogi biztos közölte a Dow Jones Newswire-rel, ha a Microsoft ezt a fonalat folytatja, büntetések elé néz, és nem is kicsi büntetések elé.

[Associated Press/HWSW] A Microsoft megkérdőjelezte az Európai Bizottság pártatlanságát az ellene folyó trösztellenes vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel vádolta meg, miután a Bizottság közölte, nem elégedett a vállalat lépéseivel. A múlt hét csütörtökön kiadott dokumentumra reagálva Neelie Kroes versenyjogi biztos közölte a Dow Jones Newswire-rel, ha a Microsoft ezt a fonalat folytatja, büntetések elé néz, és nem is kicsi büntetések elé.

Ketyeg a bírságbomba

Az EU napi 2 millió eurós bírságot helyezett kilátásba korábban, amennyiben úgy találja, hogy a redmondi óriáscég nem tesz eleget a tavaly márciusi határozatban előírt követelményeknek. Az Unió rekordösszegű, 497 (~126 milliárd forint) millió euró pénzbüntetést szabott ki, valamint kötelezte a Microsoftot a Windows XP PC-operációs rendszer Media Player nélküli változatának elkészítésére, továbbá a Windows szerverváltozatának belső kommunikációs protokolljainak megfelelő dokumentálására és licencelésére, amely révén más vállalatok a Microsoft saját alkalmazásainál versenyképesebb szoftvereket írhatnak a Windows szerverekre.

A határidő december 15-e volt, az EU azóta vitatkozik a vállalattal, eleget tett-e az előírásoknak. A büntetéssel terhelt napok száma december 15-e óta ketyeg, azaz amennyiben a most március 30 és 31-én megtartott meghallgatásokat követően a Bizottság úgy találja, hogy a Microsoft mulasztásokat követett el, úgy visszamenőleg azonnal több mint 200 millió euróra (~50 milliárd forint) ugrik a minimális bírság összege, és mindegy egyes eltelt nappal 2 millióval duzzad tovább. A jelenlegi vita a kommunikációs protokollok licencelhető dokumentációja körül zajlik, amelyről egy független szakértő korábban azt írta, teljességgel használhatatlan.

"Nem helyénvaló kapcsolatok"

A Microsoft múlt heti beadványával ugyanakkor a független szakértő függetlenségét is megkérdőjelezte, ez a vállalat elszántságát jelzi. Ironikus módon Neil Barrettet éppen a Microsoft javasolta azon három független számítástechnikai szakértő között, akik közül az EU választhatott. Akkor a Microsoft versenytársai és ellenfelei "érdekesnek", vagy "nevetségesnek" tartották az eljárást, hogy a vállalat "megválaszthatja saját bíráit".

A redmondiak szerint a biztosok, az ellenérdekelt vállalatok és a szakértők közötti "helytelen kapcsolatok" felvetik a kérdést, hogy a Barrett által írott jelentések objektív technikai értékelések, vagy a "Microsoft riválisainak segítségével a Bizottság számára készített okoskodó értekezések" -- mondta el Horacio Gutierrez, a Microsoft európai jogtanácsosa. A vállalat azt állítja, fáradhatatlanul dolgozott, hogy megfeleljen az előírásoknak, az EU azonban folyamatosan változtatja azokat. Ezt a Bizottság határozottan visszautasítja.


Két rettegett név: Neelie Kroes (balra) és Mario Monti korábbi versenybiztos

Gutierrez elmondása szerint a Microsoft úgy véli, jogi védelme számára kritikus jelentőségű dokumentumokat titkolt el és tartott vissza a Bizottság, amelyek a közte, a szakértő és a rivális vállalatok közötti kapcsolattartást, információcserét tartalmazzák. A jogtanácsos szerint az amerikai szoftvercégnek joga van teljes mélységében megismerni ezeket az iratokat, és tanulmányozni a szakértő pártatlanságát.

Hozzátette, hogy a február 13-án megszerzett levelezések alapján a Bizottság, a szakértő és négy rivális amerikai vállalat olyan módon működött együtt titokban 2005 ősze során, amely összeegyeztethetetlen a Bizottság szerepével, mint semleges hatóság, és a szakértő szerepével, mint független megfigyelő. A négy vállalat a Sun Microsystems, az IBM, az Oracle és a Novell.

Amerikai bíróság uniós ügyben

Annak érdekében, hogy a riválisok, a szakértő és a Bizottság közötti szálakat teljes egészében megismerje, és a szakértő pártatlanságát értékelni tudja, a Microsoft arra kért több amerikai bíróságot, hogy utasítsa az említett vállalatokat ezen dokumentumok átadására. Redmond szerint az amerikai bíróságoknak törvény adta lehetősége, hogy egy külföldi perhez szükséges bizonyítékok átadására kötelezzenek hazai természetes vagy jogi személyeket. A Microsoft emellett Európában fellebbezett a bizottsági határozat ellen, melynek meghallgatása áprilisban lesz. Álláspontja szerint az EU olyan mélységig követelné meg technológiájának feltárását, ami már veszélyezteti szellemi tulajdonát.

Amennyiben a március végi meghallgatást követően a Bizottság mégis úgy döntene, hogy kiróják a napi 2 millió eurós bírságot, az példátlan lenne az Unió eddigi történetében. A versenyjogi szabályozás szerint egy vállalat napi forgalmának 5 százalékáig adott a lehetőség büntetés kiszabására hasonló esetekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról